LA: Det er tid til at stoppe paranoiaen

Q&A: Med regeringsgrundlaget har Liberal Alliance fået pustet nyt liv i spørgsmålet om atomkraft. Det er en besked til embedsværket om, at det må vi godt blive klogere på, lyder det fra Liberal Alliance.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
Morten Øyen

Atomkraft? Nej, tak!

Sådan har det nærmest lydt som et credo i den danske offentlighed siden et overvejende rødt flertal i 1985 besluttede, at atomkraft ikke skal indgå i dansk energiforsyning.

Indtil for ganske nyligt har det også kun været Liberal Alliance i Folketinget, der har ønsket at åbne diskussionen igen. Men med partiet i regering er det lykkedes at gøre det ønske til hele regeringens:

Med regeringsgrundlaget er der nu tre regeringspartier bag, at det skal være lettere at forske i atomkraftteknologien thorium.

Det er en lille sten, som vi har banket ind i en stor mur, som vi har haft siden forbuddet i 1985.

Villum Christensen (LA)
Energiordfører

Hvorfor det var vigtigt at få med i regeringsgrundlaget, har Altinget spurgt Liberal Alliances energiordfører Villum Christensen om.

”Vi synes, det er vigtigt at forsøge at gøre Danmark til et rigere samfund. Så kan det ikke nytte noget, at vi baserer noget så vigtigt som vores energiforsyning på skræk og rædsel, fremprovokeret af blandt andet Greenpeace i midt 80'erne. Og som i dag betyder, at gode danske forskere må søge mod udlandet, og ikke på lige fod med andre kan få penge fra Innovationsfonden. Det er ikke i tråd med, hvad vi står for i Liberal Alliance, hvor vi ønsker teknologineutralitet. Så vi er meget glade for at få det med i regeringsgrundlaget,” siger Villum Christensen.

Besked til embedsværket
Hvad betyder det, at det er med i regeringsgrundlaget?

”Det er en lille sten, som vi har banket ind i en stor mur, som vi har haft siden forbuddet i 1985. Det har været sådan, at i ministerierne så har embedsmændene fået paranoia, hvis ordet atomkraft indgik. Så stoppede man alt, uden at se på substansen. Nu hvor vi har det med i regeringsgrundlaget, så er det en besked til alle embedsmænd om, at vi må altså godt blive klogere på det her.”

Hvorfor lige thorium?









0:000:00