LA vil stække de røde partier i energipolitikken

Q&A: Liberal Alliance vil meget gerne være med i en aftale, som afskaffer PSO-afgiften. Er alle de blå partier med i en aftale, så er der grænser for, hvor umulige Socialdemokratiet og Radikale kan være, siger finansordfører Ole Birk Olesen (LA).

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix
Morten Øyen

Energiaftalen ville Liberal Alliance ikke have noget med at gøre. Nu er de med i PSO-forhandlingerne, hvor der skal findes penge til aftalen.

Fakta
Det skal ifølge regeringen gøre PSO-afskaffelsen billigere

  • Aflysning af udbud af kystnære havvindmøller 
  • Prisloft på bud for havmølleparken Kriegers Flak 
  • Lavere balanceringsgodtgørelse til landvindmøller
  • Intet genudbud af kystnære forsøgsmøller (22 MW) 
  • Afskaffelse af grøn ordning for vindmøller
  • Puljen til VE til proces bortfalder 
  • Lavere tilskud til industriel kraftvarme 

I alt besparelser for 7,24 milliarder kroner

Kilde: Regeringens "Helhedsplan – et stærkere Danmark, vækst 2016"

Hvordan det hænger sammen har Altinget spurgt Liberal Alliances forhandler, finansordfører Ole Birk Olesen.

”Jeg tror, vi var det eneste parti, som rent faktisk gik til valg på at afskaffe PSO-afgiften. Så selvfølgelig vil vi rigtig gerne være med til det. Det er ingen hemmelighed, at vi ikke synes den danske energipolitik er vildt genial. Men vi vil meget gerne være med til at reducere regningen for, hvad den danske energipolitik koster,” siger Ole Birk Olesen og tilføjer:

Fakta
PSO-ordningen:

PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.
Afgiften betales af borgere og virksomheder og ventes at indbringe mellem syv og otte milliarder kroner om året frem til 2020.

EU-Kommissionens kritik går på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om elproduktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk elproduktion ikke har adgang til. Og det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, vurderer EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.
Danmark har med få justeringer af PSO-ordningen fået lov til at beholde den nuværende ordning til udgangen af 2016. Inden da skal en mere permanent ordning være på plads.

”Og så er det godt, hvis alle blå partier er med. Hvis der sidder et flertal af blå partier, så er der jo grænser for, hvor umulige Socialdemokratiet og Radikale kan være, når vi skal finde løsninger.”

Det er desværre ikke realistisk at få ændret på Kriegers Flak, men vi har foreslået at lave nogle besparelser på erhvervsstøtten. Vi giver over 20 milliarder kroner i erhvervsstøtte om året i Danmark, og der kunne man sagtens finde de penge, som kunne sørge for, at vi ikke skal hæve bundskatten.

Ole Birk Olesen
Finansordfører, Liberal Alliance

Helt klart gerne være med 
Hvad håber I at få ud af aftalen?

”Vi er meget på linje med regeringen i forhold til at regningen skal reduceres. Så vi støtter, at de kystnære havvindmøller skal aflyses. Vi havde også gerne pillet ved Krigers Flak-havvindmølleparken, men der må vi glæde os ved, at den bliver billigere end forventet, når nu de andre partier insisterer på den. Men det er klart, at hvis man ser på de omkostninger energipolitikken har i dag, og de som ligger på bordet, så bliver omkostningerne mindre. Det afspejler sig i, at vi afskaffer PSO-afgiften, og det vil vi helt klart gerne være med til.”

Hvordan vil I gerne finansiere øvelsen med at afskaffe PSO-afgiften og flytte ordningen til finansloven?

”Der er allerede forskellige spareforslag på bordet, men der er også stadig nogle partier, som holder fast i regeringens gamle forslag om, at det skal finansieres med bundskatten. Det er ikke noget vi ønsker. Det er desværre ikke realistisk at få ændret på Kriegers Flak, men vi har foreslået at lave nogle besparelser på erhvervsstøtten. Vi giver over 20 milliarder kroner i erhvervsstøtte om året i Danmark, og der kunne man sagtens finde de penge, som kunne sørge for, at vi ikke skal hæve bundskatten.”

Blevet nemmere at samarbejde
Er de her forhandlinger også et forvarsel om, at I gerne vil være med i en kommende energiaftale?

0:000:00