Lav oliepris bekymrer ikke Helveg

AMBITIONER: Selv om tidens lave oliepris presser den vedvarende energi, fylder det ikke i Rasmus Helveg Petersens program. I foråret skal han have styr på PSO-afgiften og kigge på elreguleringen, og der skal eksperimenteres med varmepumper.

Rasmus Helveg Petersen vil også snart have styr på afgiften på elbiler.
Rasmus Helveg Petersen vil også snart have styr på afgiften på elbiler.Foto: Ulrik Jantzen
Kasper Kaasgaard

3. februar har Rasmus Helveg Petersen (R) siddet et år som klima- og energiminister. Den overordnede opgave har været stillet fra start: Danmark skal være fossilfrit i 2050.

Et fixpunkt, der ligger langt væk. Inden da skal der styres uden om diverse praktiske forstyrrelser som en genstridig EU-Kommission, og for tiden sætter den lave oliepris den grønne omstilling under pres.

Helveg medgiver, at olieprisen giver udfordringer nu og her, men i det store perspektiv er der ingen grund til bekymring, mener ministeren.

”Så snart olieprisen er faldet til dette niveau, er der en masse folk, der brænder nallerne og ikke kan tjene penge på at bore efter olie. Så holder de op med det, og på et tidspunkt bliver forsyningen knap så rigelig. Den lave oliepris har i sig kilden til en høj oliepris,” siger Rasmus Helveg Petersen.

Selv hvis olie og kul blev gratis, var vi forpligtiget til at lade være med at ødelægge Jordens klima ved at brænde det af. Vores målsætning om at blive fossilfri står, uanset oliepris.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og energiminister

Ideologisk kamp
Samtidig vil teknologierne til vedvarende energi blive både bedre og billigere. For klima- og energiministeren er det dog ikke kun et spørgsmål om økonomi.

”Selv hvis olie og kul blev gratis, var vi forpligtiget til at lade være med at ødelægge Jordens klima ved at brænde det af. Vores målsætning om at blive fossilfri står, uanset oliepris.”

Om et par uger er der gået et år, siden Rasmus Helveg Petersen rykkede fra posten som udviklingsminister til at være klima- og energiminister. Selvom de to områder i mange aspekter ligger langt fra hinanden, oplever Helveg et fælles eksistensgrundlag.

”De to områder har en fælles kerne af noget ideelt. Det er noget, vi gør, fordi det er vores pligt som mennesker. Vi har sat os for at prøve at redde klimaet. Tilsvarende har vi sat os for at bruge en del af vores rigdom på at hjælpe andre ud af fattigdom og nød. Det er ikke, fordi vi er lovpligtigt tvunget til det, men fordi det er en del af vores rolle som mennesker,” siger ministeren.

Lang tjekliste inden valg
Med maksimalt otte måneder tilbage af denne valgperiode er tiden inde til at sætte skub i de ting, der skal på plads inden valget. Selvom Rasmus Helveg Petersen siger, at det forestående valg ikke har indflydelse på hans prioriteter, har han en lang liste over, hvad han skal nå i foråret.

0:000:00