Lidegaard: Energiforhandlinger på fire uger

ENERGIFORLIG: Klimaminister Martin Lidegaard (R) vil indkalde til energiforhandlinger i midten af november – og håber på forlig allerede inden jul.
Der kommer turbo på energiforhandlingerne i efteråret.
Der kommer turbo på energiforhandlingerne i efteråret. Foto: colourbox
Niels Th. Dahl
Efterårets forhandlinger om en nyt energiforlig kommer til at foregå i lyntempo.

Klimaminister Martin Lidegaard (R) forventer således først at kunne indkalde Folketingets partier til forhandlinger i midten af november, men han har ikke desto mindre fortsat som ambition at nå en aftale inden jul.

Det siger han i dag i et interview med Altinget | Energi & Klima.

"Lige nu arbejder vi på fuld tryk i regeringen med at klappe et forhandlingsoplæg af. Samtidig går jeg naturligvis og lytter til, hvad de forskellige partier siger, hvor de er henne, og hvad det er, der betyder noget for dem. Jeg regner med, at vi kan påbegynde forhandlinger medio november, og så holder jeg ellers i øvrigt kalenderen fri i de sidste to uger af november," siger Martin Lidegaard.

Venstre vil ikke hæve afgifterne
Energiforhandlingerne står allerøverst på den nye klimaministers dosmerseddel, bl.a. fordi det hidtidige energiforlig udløber fra nytår, og fordi store dele af energibranchen presser på for at få rammerne for de kommende års energipolitik på plads.

Det er rigtigt, at vi gerne vil gå lidt længere end VK-regeringen på energibesparelser og vind - men ikke dramatisk meget mere.

Martin Lidegaard (R)
Klimaminister

Den tidligere VK-regering fremlagde sin energipolitik i udspillet "Energistrategi 2050" tidligere på året og påbegyndte forhandlinger inden folketingsvalget, som imidlertid kun gik langsomt fremad.

Efter valget har særligt Venstre gjort det klart, at den ikke deler den nye regerings målsætning om at reducere CO2-udledningen i 2020 med 40 pct. i forhold til 1990, og at partiet ikke vil stemme for forslag, som gør det dyrere at være dansker. I hvert fald ikke dyrere, end VK-regeringen selv lagde op til i sit forslag.

Klimaministeren tror imidlertid fortsat på et forlig og nedtoner forskellene på den nye og den gamle regerings energipolitiske mål:

"Vi skal huske, at energiforhandlingerne jo ikke handler om målsætningen om de 40 pct. Dem tager vi fat på, når vi senere skal forhandle en klimalov. Det her bliver en ren energiforhandling, som vil stå på skuldrene af den tidligere regerings udspil. Det udspil ville i sig selv give en reduktion på 30 pct. i 2020. Og det er rigtigt, at vi gerne vil gå lidt længere end VK-regeringen på energibesparelser og vind - men ikke dramatisk meget mere. Vi tager den samlede buket fra VK-regeringen, fjerner et par tidsler og sætter et par store, flotte roser i i stedet. Vi håber, at den samlet set bliver så flot, at oppositionen ikke kan sige nej," siger Martin Lidegaard.

Tager imod finansieringspakken
Han varsler således bl.a., at regeringens oplæg også på finansieringsdelen vil komme til at lægge sig op ad den tidligere regerings forslag. VK-regeringen foreslog således bl.a. forhøjede PSO-afgifter og indførelsen af en ny "forsyningssikkerhedsafgift" på al energiforsyning.

"Vi er meget opmærksomme på, at både V og K er optaget af konkurrenceevnen - og det er vi også. Derfor tager vi også med kyshånd imod den finansieringspakke, som den tidligere regering kom med, og som jo også er skruet sammen på en måde, som tager hensyn til erhvervslivet. Det bliver en fornuftig økonomisk ramme, som hverken skulle få V eller K til at løbe skrigende bort. Hvis de gør, så er det i hvert fald deres eget spøgelse, de løber bort fra," siger Martin Lidegaard, der dog fortsætter:

"Bliver det minimalt dyrere? Ja, det gør det nok. Det samlede oplæg, vi kommer med, vil nok koste lidt mere. Men det er ikke voldsomt. Og man skal huske på, at det koster noget at investere i en grøn fremtid - men det koster også at lade være."

Sværere med klimalov
Martin Lidegaard er mindre optimistisk, når spørgsmålet falder på en bred aftale om den klimalov, som regeringen også har varslet i regeringsgrundlaget, og som skal omfatte al CO2-udledning fra Danmark:

"Det er da mit inderlige håb. Men jeg er måske ikke lige så forhåbningsfuld på grund af de udmeldinger, der har været. Jeg har ikke opgivet håbet, men jeg kan jo godt se, at det er på energiområdet, vi er tættest på hinanden," siger han.

-

Bliv ven med Altinget.dk på Facebook her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00