Debat

Lilleholt: Danmark har afgørende indflydelse på nyt CO2-kvotesystem

DEBAT: Danmark er lykkedes med at gå forrest i EU-forhandlinger om ændringer af det ineffektive CO2-kvotesystem, mener energiminister Lars Chr. Lilleholt. Nu er det op til Europa-Parlamentet at få aftalen godkendt. 

Det er i Danmarks klare interesse, at EU's CO2-kvotesystem kommer til at virke efter hensigten, skriver Lars Chr. Lilleholt.
Det er i Danmarks klare interesse, at EU's CO2-kvotesystem kommer til at virke efter hensigten, skriver Lars Chr. Lilleholt.Foto: Emil Hougaard / Scanpix
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Christian Lilleholt
Energi-, forsynings- og klimaminister (V)

Mange har med rette kritiseret EU’s kvotehandelssystem for at være plaget af et usikkert fundament med grundlæggende konstruktionsfejl.

Der har været berettiget tvivl om, hvorvidt der var tilstrækkelig politisk opbakning til at gøre noget ved problemerne. Rygterne om kvotehandelssystemets død er dog stærkt overdrevne.

Frem for at lade kvotehandelssystemet sygne hen på grund af det store overskud af kvoter, har Danmark sammen med et flertal af EU-landene besluttet, at der nu skal tages drastiske skridt for at få kvotemarkedet på ret køl.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Miljøvismand Lars Gårn Hansen opfordrer i Altinget os politikere til at stramme kvotemarkedet op, så prisen på CO2-kvoter bliver højere. Lars Gårn Hansen bemærker samtidig, at dette er en EU-beslutning og derfor ikke er noget, vi alene kan gøre noget ved fra dansk side. Det har han selvfølgelig helt ret i.

Den europæiske klima- og energipolitik bliver til gennem lange og ofte komplicerede forhandlinger mellem alle EU’s medlemslande, Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen, hvor Danmark skal arbejde hårdt for at få indflydelse på beslutningerne.

Det er ganske enkelt bydende nødvendigt at få bugt med det store overskud af kvoter, så det bliver dyrere at udlede CO2 og bedre kan betale sig at investere i vedvarende energi.

Lars Christian Lilleholt
Energi-, forsynings- og klimaminister (V)

Gode muligheder for indflydelse i EU
Vi får måske ikke altid helt vores vilje i EU. Men vi bør aldrig undervurdere, hvor gode muligheder et lille land som Danmark rent faktisk har for at påvirke EU’s beslutninger, når vi spiller vores kort godt og leverer overbevisende argumenter.

Det gælder ikke mindst for energi- og klimapolitikken, hvor Danmark i kraft af sin førerposition inden for den grønne omstilling taler med større vægt, end vores størrelse tilsiger.

Det har vi også gjort i forhandlingerne om EU’s kvotehandelssystem. Og det har båret frugt.

Regeringen har i forhandlingerne om EU’s kvotehandelssystem sat sig for, at der skal gennemføres strukturelle reformer, der kan mindske kvoteoverskuddet og rette op på fundamentet for EU’s energi- og klimapolitik.

Jeg beskrev i mit indlæg til Altinget i februar, hvordan Danmark har kastet alle kræfter ind i forhandlingerne, så vi kan levere en aftale i EU, der kunne styrke kvotehandelssystemet.

Det er nemlig ganske enkelt bydende nødvendigt at få bugt med det store overskud af kvoter, så det bliver dyrere at udlede CO2 og bedre kan betale sig at investere i vedvarende energi. På grund af den lave kvotepris har kvotehandelssystemet ikke i tilstrækkelig grad skabt incitament til at investere i grøn teknologi.

Jeg er særligt glad for, at der har været fuld opbakning til at gøre noget ved problemet fra alle sider af det politiske spektrum – og fra de grønne NGO’er, energibranchen og industrien.

Det er i Danmarks klare interesse, at kvotesystemet kommer til at virke efter hensigten.

Klart signal fra medlemslandene
28. februar rejste jeg til Bruxelles for at sikre en aftale om EU-landenes fælles holdning til revisionen af kvotehandelssystemet.

Danmark og en række ligesindede lande stod her fast på, at det denne gang var tvingende nødvendigt at få rettet grundlæggende op på kvotemarkedet.

Trods forventelig modstand fra Polen og en række andre lande, lykkedes det at samle en bred koalition om en ambitiøs aftale. Det var særligt opmuntrende, at lande som Tjekkiet, Slovakiet og Slovenien denne gang stod last og brast med Danmark og andre vest-europæiske medlemsstater om at kræve kvotehandelssystemet styrket.

Det lykkedes derfor at sikre opbakning til en aftale, der faktisk går betydeligt længere, end vi havde turdet håbe på. Det lykkedes Ikke blot at fordoble hastigheden, hvormed overskydende kvoter fjernes midlertidigt fra markedet og overføres til en såkaldt markedsstabiliserende reserve.

Det er også lykkedes at sikre opbakning til fra 2024 og fremefter permanent at annullere en stor andel af kvoteoverskuddet, der overføres til reserven. Det kan føre til, at flere milliarder kvoter bliver annulleret. En mængde, der potentielt svarer til størrelsen af hele det nuværende kvoteoverskud.

Vi er dog ikke i mål endnu. EU-landene skal nu i gang med forhandlinger med Europa-Parlamentet om en endelig aftale.  Europa-Parlamentet deler dog medlemslandenes ønske om at styrke kvotehandelssystemet.

Selvom vi endnu ikke har en endelig aftale på plads, er det derfor absolut sandsynligt, at vi i EU kan nå til enighed om at få rettet betydeligt op på kvotemarkedet og sikre et bedre fundament for EU’s energi- og klimapolitik.

EU-landenes beslutning er således et vigtigt politisk signal om, at vi er klar til at levere det bidrag, vi har meldt ind til Parisaftalen – og at vi er villige til at styrke de instrumenter, der konkret skal sikre, at vi faktisk får leveret på vores mål og får mindsket vores udledninger.

Dansk klimapolitik bygger på EU-fundament
Vi tager i år hul på at udforme Danmarks energi- og klimapolitik for perioden efter 2020. Regeringen vil inden udgangen af 2017 fremlægge et udspil til en ny energipolitisk aftale og en klimaplan, der samler regeringens initiativer på klimaområdet.

EU’s klima- og energipolitik er det fundament, vi bygger vores nationale indsats ovenpå. Derfor er det så afgørende, at vi nu har vist vilje til at rette op på kvotehandelssystemet og gøre noget ved sprækkerne i fundamentet, før de udvikler sig til uoprettelige sætningsskader.

Resultatet fra miljørådsmødet er ikke blot en lappeløsning, hvor vi kosmetisk har dækket sprækkerne til. Vi har fået styrket fundamentet med armeringsjern.

Det giver håb om, at vi kan få et effektivt kvotemarked, der i fremtiden kan drive investeringer. Det giver god grund til grøn optimisme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00