Lilleholt lover flere penge til energiforskning

FORSKNING: Det var på grund af ”vanskelige økonomiske prioriteringer,” at regeringen med finansloven sparede på energiforskningen. For indsatsen skal igen styrkes de kommende år, lyder det fra ministeren.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Morten Øyen

Regeringen har høje ambitioner for forskning, udvikling og demonstration af energiteknologi. Finanslovens besparelser skal derfor ses som et nødvendigt onde.

Sådan lyder det fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), som i flere skriftlige svar til Socialdemokraternes Jens Joel lover, at beløbet til energiforskningen skal hæves de kommende år.

Det skal ske som led i det internationale initiativ Mission Innovation, hvor regeringen har tilkendegivet, at den vil sørge for, at der i 2020 afsættes i alt 580 milioner kroner til initiativer inden for forskning og udvikling af rene energiteknologier.

Dette vil hovedsageligt ske gennem EUDP-programmet, oplyser ministeren.

Sparer på energiforskning
Venstre lagde ellers op til, at netop EUDP-midlerne skulle beskæres med omkring 325 millioner kroner i regeringens udspil til finansloven.

Så der fremadrettet kun skulle være godt 50 millioner kroner tilbage i puljen til at støtte ny energiteknologi.

Dette mødte voldsom kritik, og i den endelige aftale blev besparelserne da heller ikke helt så store. Næste år afsættes der 184,4 millioner kroner til EUDP.

”Finansloven for 2016 indeholder meget god Venstre-politik, og regeringen er glad for aftalen. Regeringens kasseeftersyn forud for finansloven viste dog, at underskuddet på den offentlige saldo desværre var større end forventet før valget. Det har derfor været nødvendigt med vanskelige økonomiske prioriteringer,” lyder forklaringen fra Lars Chr. Lilleholt.

Vil udbygge føreposition
Men det var altså et nødvendigt onde, ifølge ministeren:

0:000:00