Lilleholt ønsker mere havvind efter rekordpris

INTERVIEW: Det er helt sensationelt, at havvind er blevet så billig, mener energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) efter Vattenfalls vinderbud på Kriegers Flak. Han går nu efter at erstatte kystnære møller med ny havvind.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) er ikke i tvivl om, at udbygningen af vindenergi fremover skal ske på havet.
Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) er ikke i tvivl om, at udbygningen af vindenergi fremover skal ske på havet.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Morten Øyen

Et verdenshistorisk lavt bud på opførelsen af havvindmølleparken Kriegers Flak viser ifølge energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), at flere vindmøller skal ud på havet. Hvor de generer mindre.

Fakta
Fakta: Kriegers Flak

- Havvindmølleparken skal opføres i Østersøen på Kriegers Flak, øst for Møn, hvor den korteste afstand til kysten er ca. 15 km.- Kriegers Flak havvindmøllepark vil være på 600 MW, og dermed den største havvindmøllepark i Danmark og Østersøen. Havvindmølleparken opføres mellem 1. januar 2019 og 31. december 2021.

- Kriegers Flak kan producere strøm svarende til mere end 600.000 husstandes årlige elforbrug. Når havmølleparken er fuldt ud i drift, vil den øge den andel af elproduktionen, som er baseret på vindkraft, med syv procentpoint.

- Budprisen på 37,2 øre/kWh er betragteligt lavere end alle andre priser på verdensplan. De lavere priser antages at være et resultat af et mere modent marked med flere leverandører og dermed større konkurrence.

- Elnetforbindelsen til Kriegers Flak forbinder også de tyske havmølleparker Baltic 1, Baltic 2 og Kriegers Flak med hinanden. Derved skabes verdens første havbaserede elnet, der kombinerer vindenergi med muligheden for at udveksle strøm mellem to lande.

- Selve ilandføringen koster 3,1 mia. kr. og den medfølgende udenlandsforbindelse til Tyskland koster 1,4 mia.kr Nettilslutningen skal være klar, så de første vindmøller kan kobles på elnettet fra 1. januar 2019. EU støtter Kriegers Flak nettilslutningsprojektet med op til 1,1 mia. kr. 
- Det er Energinet.dk som står for ilandføringen af Kriegers Flak.

Kilde: Energi - Forsynings- og Klimaministeriet

”Prisen på havvind langt ude på havet rasler ned og er nu tæt på at være konkurrencedygtig med konventionel energi. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at den massive udbygning af vindmøller fremover skal ske ude på havet i stedet for kystnært eller på land,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Kriegers Flak bliver på 600 MW og bliver dermed den største havvindmøllepark i Danmark og Østersøen. Den skal være opført i 2021, og med Vattenfalls budpris på 37,2 øre per kWh er der lagt op til den klart billigste havvindmøllepark i verden.

Horns Rev 3 ud for den jyske vestkyst var indtil nu blandt de billigste med 77 øre per kWh.

Fakta
Prisen på havvind

Budpriser på havvindmøller er faldet markant de seneste år, og Vattenfalls bud på Kriegers Flak er det laveste bud på havvindmøller i verden:

- Anholt Havvindmøllepark (400 MW) – 105,1 øre/kWh (2010-priser)
- Horns Rev III (400 MW) – 77,0 øre/kWh (2015-priser)
- Kystnære vindmøller (350 MW) – 47,5 øre/kWh (2016-priser)
- Kriegers Flak (600 MW) – 37,2 øre/kWh (2016-priser)  

I 2015 udgjorde vindandelen i den danske elforsyning 42 procent. I 2020 vil omkring havdelen af elproduktionen komme fra vindkraft

Der blev aftalt tre havvindmølleudbud med Energiaftalen fra 2012: Horns Rev 3, de to kystnære havvindmølleparker Vesterhav Nord og Syd samt Kriegers Flak.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Nu kan vi se, at priserne på havvind allerede er kommet ned. Det giver en helt ny situation.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Finansieringen mangler stadig
Finansieringen af Kriegers Flak er dog endnu ikke på plads, og det kommer den først med en aftale om PSO-ordningen, som i øjeblikket er genstand for et større politisk drama. Ordningen, som finansierer den danske vedvarende energi, er blevet kritiseret af EU-Kommissionen, og "det er bunden opgave" at finde en løsning inden årsskiftet for regeringen.

Regeringens forslag er at flytte hele PSO-ordningen til finansloven og så finde pengene andre steder i statens budget.

”Så længe vi ikke har en aftale om PSO'en, så kan jeg ikke underskrive ordren på Kriegers Flak. Men der skal ikke være tvivl om, at regeringen er tilhængere af projektet. Det understøtter forsyningssikkerheden af grøn el til Sjælland, knytter det danske og tyske elsystem sammen, og skubber på udviklingen i Nordsøsarbejdet,” siger Lilleholt.

Lav pris skaber ny situation
Energiministeren mener, den lave pris på havvind ”er helt sensationel” og skal udnyttes i stedet for at kaste tilsvarende penge efter kystnære havvindmøller. De generer borgere og skæmmer de danske kyster, siger Lilleholt.

Derfor har regeringen lagt op til, at der i stedet skulle bygges tilsvarende havvind, ”når prisen kommer længere ned.” Det var oprindeligt tænkt som tidligst i 2025, men nu er regeringen åben for at fremskynde det.

0:000:00