Lilleholt opgiver at redde Hernings fjernvarmekunder

LEX HERNING: Hverken juridisk eller moralsk pres kan redde midtjyske varmekunder fra ekstraregning på 172 millioner kroner. Lars Christian Lilleholt afviser, at regeringen beskytter Venstre og Lars Krarup.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Klaus Ulrik Mortensen

Efter halvanden måneds fordømmelse af det smuthul, som det midtjyske fjernvarmeselskab EGJ Varme har udnyttet til at udskrive ekstraregninger på 454 millioner kroner, accepterer Lars Christian Lilleholt (V) nu, at han ikke kan gøre noget for at redde borgerne i den konkrete sag.

“En ændring af de nuværende forrentningsregler kræver politisk drøftelse og en ændring af varmeforsyningsloven. Det er et grundlæggende princip, at der som det klare udgangspunkt ikke lovgives med tilbagevirkende kraft. En fremtidig ændring af reglerne vil derfor i udgangspunktet ikke få virkning for den konkrete afgørelse fra Energitilsynet,” skriver han i et skriftligt svar til Jens Joel (S).

Man kan altid klage
Retorikken er gradvist blevet skruet op i takt med, at først Altinget, og så i weeekenden en række omnibusmedier, har boret sig ned i sagen.

Hele tiden med en spirende tone af, at man – måske – ville ændre lovgivningen således, at man forhindrede EGJ Varme i at opkræve anden halvdel af den halve milliard kroner store ekstraregning.

Jeg lovgiver for hele Danmark som minister og ikke alene for Herning. Og i denne sag er regeringen varmeforbrugernes talsmand.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

I 2012 gav Energitilsynet endelig tilladelse til, at EJG Varme, som er en tredjedel ejet af Herning Kommune, kunne opkræve 282 millioner kroner i forrentet indskudskapital hos kunderne. En gæld, som netop er blevet betalt af.

Og i januar 2017 kom tilladelsen så til at opkræve 172 millioner kroner. Forhåbningen hos en række aktører og politikere var, at den sidste regning kunne bremses ved hjælp af politisk handlekraft, men det lys slukker ministeren nu.

“I den konkrete sag fra Herning vedrørende forrentning af indskudskapital har Energitilsynet truffet afgørelse efter gældende ret. Energitilsynet er en uafhængig myndighed, og den konkrete afgørelse kan, som andre afgørelser Energitilsynet træffer, indbringes for Energiklagenævnet,” skriver Lilleholt.

"Regeringen beskytter Lars Krarup"
I Herning er Per Winther-Rasmussen aktiv i en fire mand stor borgergruppe, som i nu fem år har kæmpet en frugtesløs kamp mod fjernvarmeselskabet og kommunen.

“Vi har ikke klaget til Energiklagenævnet endnu, men vi kommer bestemt til at gøre det. Det ville være tosset ikke at forsøge at ændre afgørelsen,” siger han.

0:000:00