Debat

Lilleholt: Oppositionen ser hullerne i osten

DEBAT: Oppositionen ser sort på Danmarks grønne udvikling uden grund. Vi er fortsat i den grønne førertrøje med flere grønne arbejdspladser og en ny grøn eksportstrategi, skriver Lars Chr. Lilleholt (V).

Foto: www.jeppebnielsen.com
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Chr. Lilleholt (V),
Energi-, forsynings- og klimaminister

Først og fremmest vil jeg gerne takke ordførerne for de mange, gode indlæg, der er kommet over de sidste uger – jeg har læst dem alle med stor interesse.

Jeg kan konstatere, at der i oppositionen har indtruffet sig en vis grad af sortsyn – som ellers nærmest traditionelt er noget, regeringen bliver beskyldt for at besidde. Det må være deprimerende kun at kunne se hullerne i osten, når der i løbet af de sidste to år er sket så mange gode ting i min tid som minister for energi-, forsynings- og klimaområdet. 

Oppositionen er virkelighedsfornægtere
Oppositionen virker en anelse virkelighedsfornægtende, når den forsøger at tegne et skræmmebillede af, at Danmark har mistet sin grønne førerposition, at der tabes grønne arbejdspladser, og at klimaet har taget skade. Ingen af delene har hold i virkeligheden. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Den grønne førertrøje sidder trygt og godt på Danmark. I løbet af det sidste halve år er der kommet intet mindre end fire uafhængige rapporter, der hver især giver Danmark topplaceringer, hvad enten det gælder vores energisystem, omstillingen af energisektoren, rammevilkår for at investere i vedvarende energi eller evnen til at udvikle nye clean-tech virksomheder.

Hvad angår arbejdspladser, så er der i Danmark skabt over 90.000 nye, private arbejdspladser siden valget. Vindmølleindustrien har haft den største eksport- og beskæftigelsesfremgang siden finanskrisen. For eksempel Danfoss har så stor mangel på arbejdskraft, at de vil oprette en ny ingeniøruddannelse i Sønderborg og selv uddanne 65 nye ingeniører om året.

Oppositionen virker en anelse virkelighedsfornægtende, når den forsøger at tegne et skræmmebillede af, at Danmark har mistet sin grønne førerposition, at der tabes grønne arbejdspladser, og at klimaet har taget skade

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Det går også godt med klimaindsatsen i Danmark. På alle væsentlige parametre såsom den danske CO2-udledning og udbygning med vedvarende energi ser vi ud til at nå længere end forventet, da vi indgik energiaftalen i 2012. Klimaindsatsen har det altså ikke dårligere end forventet. Klimaindsatsen har det bedre end forventet. 

Vi skal ikke hvile på laurbærrene
Skal vi så bare læne os tilbage nu? Nej, selvfølgelig ikke. Med Parisaftalen er der for første gang en global ramme for grøn omstilling. Det giver både muligheder og udfordringer. Mulighederne består i, at hele verden nu efterspørger de grønne løsninger, som dansk erhvervsliv er verdenskendt for at levere.

Der skal investeres svimlende 13.500 milliarder US Dollars for at indfri Parisaftalen. Det giver en unik mulighed for øget dansk eksport af energiteknologi, vækst og nye, danske arbejdspladser. Udfordringen er, at andre lande også satser på, at deres erhvervsliv skal udvikle morgendagens grønne løsninger. Det skærper den globale konkurrence.

Regeringen er fuldt opmærksom på både muligheder og udfordringer. Derfor har vi lavet Danmarkshistoriens første eksportstrategi for energiteknologi, hvor vi i samarbejde med energisektoren og industrien arbejder for mindst at fordoble eksporten af energiteknologi til cirka 140 milliarder kroner i 2030.

Vi styrker eksportindsatsen på vigtige markeder som USA, UK, Tyskland og Etiopien. Og som minister arbejder jeg aktivt for at åbne døre for dansk erhvervsliv med eksportfremstød til lande som Indien, Indonesien, Kina, Egypten, Mexico, Sydafrika, Vietnam og USA.

I EU lykkedes det at samle opbakning blandt medlemslandene til at lave en ambitiøs reform af EU’s CO2-kvotesystem, så det kan blive dyrere at forurene og bedre kan betale sig at investere i vedvarende energiløsninger, som danske energivirksomheder står stærkt til at levere.

På den hjemlige bane har vi også taget en række vigtige initiativer. Vi har indgået en bred politisk aftale om at afskaffe PSO-afgiften, hvilket gav dansk erhvervsliv en historisk stor afgiftslettelse, sikrede en langtidsholdbar finansiering af Danmarks grønne omstilling over finansloven, og samtidig igangsatte opførelsen af nye havvindmøller, der tilsammen kan forsyne op til 1 million danske husstande med grøn el. Vi har givet bedre muligheder for test og demonstration af nye vindmøller i Østerild og Høvsøre, og vi har gjort det mere attraktivt at udskifte det gamle oliefyr med en miljøvenlig varmepumpe.

Ny energiaftale skal fastholde førerposition
Regeringen arbejder i øjeblikket på udkastet til den næste energiaftale for perioden efter 2020, som vi ser frem til at præsentere til efteråret. Det er glædeligt, at oppositionen ser ud til at være ivrig efter at indgå en aftale, og langt om længe er kommet på banen med nogle overvejelser i en kronik forleden. Desværre var forslagene ikke særlig konkrete, og der var ikke anvist finansiering til at gennemføre overvejelserne.

Oppositionens ”klimaplan” var derfor lidt som at blive inviteret på lunken kaffe og slatne småkager; jeg var glad for signalet men skuffet over indholdet.

Jeg ser dog udspillet som en klar tilkendegivelse af, at oppositionen er klar til at forhandle seriøst om en ny energiaftale til efteråret, og tage ansvar for at sikre stabile og langsigtede rammevilkår for Danmarks grønne omstilling, i god tid inden den nuværende energiaftale udløber i 2020. Det vil være godt for klimaet, de cirka 60.000 beskæftigede i den danske energisektor og for den store eksport af energiteknologi, som bidrager til vores fælles velstand og velfærd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00