Lilleholt sløjfer udskældt tilskud: Branchen går i tænkeboks

STOP: Omfattende fejl og for ringe kontrol får energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) til at lukke permanent for energispareordningens tilskud til hulmursisolering. Branchen vil nu forsøge at finde en løsning, så tilskud igen kan komme på tale.

Foto: Emil Hougaard / Scanpix
Morten Øyen

Et midlertidigt stop for tilskud i tre måneder er nu gjort permanent.

Fakta

Om energiselskabernes energispareordning

  • Siden 2006 har energiselskaberne haft årlige energisparemål. Målet er en del af en frivillig aftale mellem energi-, forsynings- og klimaministeren og net- og distributionsselskaber inden for el, fjernvarme, olie og naturgas.
  • Den seneste energispareaftale er fra 2016, hvor selskaberne har forpligtiget sig til at spare 10,1 PJ, hvilket svarer til det årlige energiforbrug i ca. 110.000 gennemsnitlige danske parcelhuse.
  • Udgifterne til energispareindsatsen betaler forbrugerne over energiregningen. Der er et politisk fastsat loft over udgifterne på 1,5 mia. kr. årligt.
  • Hvert år gennemføres over 100.000 enkelte sager, som får støtte fra energispareindsatsen. Det kan f.eks. være udskiftninger af vinduer, isolering af loft og varmerør og skift af radiatorventiler. Og altså ind til for nyligt også hulmurisolering.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Det meddelte energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) mandag, efter at der ad flere omgange er blevet dokumenteret omfattende fejl med hulmursisolering, som har modtaget tilskud under energispareindsatsen.

”Jeg står på forbrugernes side i denne sag, og jeg vil ikke acceptere, at der er så omfattende sjusk og fejl, måske endda direkte fusk, med en ordning, hvor der både gives tilskud, og som koster husejerne penge,” lød det fra ministeren mandag.

Massiv kritik
Energispareordningen har flere gange været under massiv kritik.

Vi forstår, at ministeren reagerer og vil nu prøve at samle de seriøse parter i branchen om at komme tilbage med noget, som kan genskabe tilliden.

Michael H. Nielsen
Direktør, Dansk Byggeri

I marts viste Energistyrelsens egen særkontrol fejl i 37 ud af 62 undersøgte sager, hvor der var forkert dokumentation, opmåling af det isolererede areal eller arbejdet ringe udført. Og i starten af juni kunne DR’s Kontant berette om snyd og mangelfuld kontrol med ordningen.

Oveni er Rigsrevisionen ved at se ordningen efter i sømmene, men deres arbejde forventes først færdigt på den anden side af sommerferien.

Støtte fra energiselskaber
Energiselskabernes brancheorganisation bakker op om, at energispareordningens tilskud til hulmurisolering sløjfes.

”Snyd er på ingen måder acceptabelt. Det er vigtigt, at der kan være tillid til ordningen, som bidrager med milliardstore energibesparelser årligt,” siger Kamilla Thingvad, afdelingschef i Dansk Energi.

Hun fortæller, at energibranchen flere gange har rettet henvendelse til ministeren om problemer med energispareordnignen.

0:000:00