Lilleholt tvivler på afgift på biomasse

AFGIFT: Der er så mange benspænd for at få indført en afgift på biomasse, at det umiddelbart er svært at forestille sig den i praksis, lyder det fra energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Energiminister Lars Chr. Lilleholt ser mange benspænd for en afgift på biomasse.
Energiminister Lars Chr. Lilleholt ser mange benspænd for en afgift på biomasse.Foto: Sophia Juliane / Scanpix
Morten Øyen

Ideen om en afgift på biomasse bliver skudt til hjørne af energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i et nyt svar til Radikales Andreas Steenberg.

Fakta
Biomasse til energiformål er alt fra restprodukter fra land- og skovbruget til træpiller, energiafgrøder og biologisk madaffald. I fremtidens energisystem vil biomasse spille en vigtig rolle som backupforsyningskilde, når produktionen fra vindmøller og solceller er lav, og som input i produktionen af biobrændstoffer, der erstatter fossile brændsler til transport- og procesformål.
 

Forbruget af biomasse til el- og fjernvarmeproduktioner stigende. Særligt forbruget af halm, skovflis og træpiller har været i vækst. En del biomasse anvendt til energiformål er baseret på restprodukter fra skov- og landbrugsproduktion, men over 34 procent af skovflisen og op imod 95 procent af træpillerne er importerede. 

Kilde: Klimarådet

Den radikale ordfører ønskede at vide, hvorfor regeringen ikke gør et ”behjertet forsøg” på at få en indført en afgift på biomasse, efter ministeren i Altinget mener, at det i teorien ville være en god løsning.

I dag er biomasse afgiftsfritaget, men Thorning-regeringens forsøg på at få en afgift indført med den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift har sat sine spor.

Det forblev nemlig kun til et forsøg efter høringsprocessen fremkaldte store protester.

Det vil være en langvarig og krævende opgave at finde en afgiftsmodel for en afgift på biomasse, der kan fungere i praksis og kan godkendes i EU.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Frygter ny ”brændeafgift”
Ifølge Lars Chr. Lilleholt var erfaringen, at en afgift er vanskelig i praksis, da biomasse findes overalt i haver og skove – derfor er det nødvendigt at afgrænse, hvilken type biomasse man vil afgiftsbelægge. Men det kan give problemer med EU ifølge ministeren.

”Afgiftsmæssig forskelsbehandling af de samme produkter, her biomasse, kan indebære statsstøtte og diskrimination efter EU-reglerne,” skriver ministeren, som dog tilføjer, at de EU-retlige udfordringer med forsyningssikkerhedsafgiften aldrig nåede en egentlig vurdering i EU-Kommissionen.

Kan give mere forurening
Ministeren er dog ikke i tvivl:

”Det vil være en langvarig og krævende opgave at finde en afgiftsmodel for en afgift på biomasse, der kan fungere i praksis og kan godkendes i EU,” skriver ministeren, der samtidig vurderer, at en målrettet afgift på biomasse til fjernvarme vil have mere forurening som konsekvens:

”Ud over disse forbehold vil en afgift på biomasse kun rettet mod fjernvarme medføre øget forurening. En afgift på biomasse i fjernvarme vil gøre det mere attraktivt at anvende mere forurenede brændeovne. Dette er ikke hensigtsmæssigt,” skriver ministeren.

0:000:00