Mærsk-salg bekymrer Enhedslisten: Kan betyde tabt skat

SALG: Mærsks salg af sin olieforretning bekymrer Enhedslisten, mens LA ser potentiel gevinst. Salget betyder, at kun 20 procent af Nordsø-aktiviteterne nu er danske.

Foto: /ritzau/Claus Bonnerup
Daniel Bue Lauritzen

Mærsk har i dag solgt sin olie- og gasforretning til det franske selskab Total, der betaler 47 milliarder kroner for firmaet. Det betyder, at kun 20 procent af olieaktiviterne i Nordsøen fremover vil være på danske hænder.

Underselskabet, der nu sælges, hedder Maersk Oil og vil fortsætte udvindingen af olie og gas i Nordsøen. Selskabet kommer fremover til at fungere som datterselskab for den franske koncern.

Og i Enhedslisten er man bange for, at den konstellation kan betyde tabte skatteindtægter for danskerne.

”Man kan sagtens være nervøs for, at de bliver lidt for kreative med skattebetalingen, ligesom vi ser andre udenlandske selskaber, der formår at flytte beskatningen til lande med lav eller ingen selskabsskat," siger finansordfører Pelle Dragsted.

Nordsø-aftale presser prisen
Milliardsalget sker blot fem måneder efter, at Mærsk i marts indgik en ny Nordsø-aftale med regeringen. Med aftalen fik Mærsk en betydelig skatterabat, og den har ifølge Pelle Dragsted betydet, at Maersk Oil er steget i værdi.

”Mærsk har med Nordsø-aftalen kun haft til hensigt at presse prisen op mod det salg, der er sket i dag. Partierne bag aftalen bør spørge sig selv, om det var hensigten at sikre Mærsk et større afkast,” siger han.

Pelle Dragsted spekulerer samtidig i, at Mærsk på grund af sin stærke historiske placering i dansk erhvervsliv har fået en bedre aftale, end andre partnere kunne opnå.

”Det er bemærkelsesværdigt, at Mærsk førte forhandlingerne for alle andre parter i aftalen end staten. De har en stærk position i Danmark, og den har de nu lukreret på,” siger Pelle Dragsted.

LA: Kan være en fordel
I Liberal Alliance er man mindre skeptisk over for salget, der ifølge energiordfører Carsten Bach ikke giver anledning til store politiske overvejelser.

”Det er en privat virksomhed, der sælger en del af sin forretning til en anden privat virksomhed, og det kan jeg som politiker ikke have mange meninger om,” siger han.

Alligevel mener han, at salget kan vise sig som en fordel for Danmark, fordi Mærsk for nylig har omlagt sin strategi og vil fokusere mere på fragt og logistik.

”Set i lyset af Mærsks beslutning om at fokusere andre steder end på olie- og gasforretningen, er det kun positivt, at vi får en virksomhed ind, som mere direkte vil fokusere på olie og gas,” siger Carsten Bach.

Salget af Maersk Oil er en god løsning for både Mærsk og for Danmark, mener energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

"Total er en virkelig stærk køber af Mærsks olie- og gasforretning, og jeg har den største tillid til, at man fortsat vil sikre, at Danmark får store indtægter fra aktiviteterne i Nordsøen," siger Lars Chr. Lilleholt ifølge BT.

Maersk Oil udgør 31,2 procent af det Danske Undergrunds Consortium (DUC), der fordeler rettighederne til olien i Nordsøen. Konsortiet udgøres også af Shell (36,8 procent), Nordsøfonden (20 procent) og Chevron (12 procent).

Efter salget vil kun en femtedel af olie- og gasaktiviteten i Nordsøen således være på danske hænder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

0:000:00