Debat

Mere simpel elregulering er sund fornuft

DEBAT: En mere gennemsigtig og simpel elregulering vil både kunne bidrage til grøn omstilling og den danske økonomi. Det skriver Lars Andreasen, koncerndirektør for energi og klima i SE.

En fleksibel og gennemsigtig regulering af el-nettet vil komme forbrugerne til gavn. Det mener Lars Andreasen, koncerndirektør for energi og klima i SE.
En fleksibel og gennemsigtig regulering af el-nettet vil komme forbrugerne til gavn. Det mener Lars Andreasen, koncerndirektør for energi og klima i SE.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Andreasen
Koncerndirektør for energi og klima i SE

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

SE har en række målsætninger, der bliver modarbejdet af den økonomiske regulering. Vi arbejder hårdt for at bidrage til en lønsom grøn omstilling, en høj forsyningssikkerhed og en lav elpris. Men reguleringen gør det unødigt dyrt til skade for forbrugerne og den grønne omstilling. Heldigvis vil Folketingets partier ændre i reguleringen, så det er utrolig vigtigt, at reguleringen indrettes på en hensigtsmæssig måde. Den skal være letforståelig, gennemsigtig og fremme omkostningseffektive investeringer.

Reguleringen spiller en rolle og kan påvirke prisen på el, forsyningssikkerhed og den grønne omstilling. Målsætningerne er sund fornuft, og de kan understøttes af en fleksibel og gennemsigtig regulering.

Energiforliget fra 2012 oprettede et elreguleringsudvalg, der skal se på en ny økonomisk regulering af energisektoren. Jeg er glad for, at reguleringen skal ændres. SE er andelsejet, og vi tager vores ejere/kunder seriøse, men der er naturligvis besparelser og effektiviseringer at hente både i selskaberne og i det statsejede Energinet.dk. Vi glæder os til at se udvalgets anbefalinger om få uger og ikke mindst til de politiske forhandlinger, der følger.

En fleksibel regulering vil – på sigt – give forbrugerne endnu lavere priser, end de har i dag. Det vil betide, at de nødvendige investeringer bliver foretaget med rettidig omhu på en omkostningseffektiv måde. Det er sund fornuft.

Lars Andreasen
Koncerndirektør for energi og klima i SE

Regulering bør være gennemsigtig
Vi bør indrette reguleringen på en gennemsigtig facon. Hvem tjener det egentlig, at vi har en ugennemsigtig regulering? Der er et fåtal, der forstår reguleringen og kan redegøre for dens sammenhæng. Hvis vi gør reguleringen letforståelig, så får vi formentlig en mere kvalificeret og oplyst diskussion om emnet. Derudover skal det være muligt at forklare reguleringen til dem, der betaler regningen, nemlig kunderne.

Kunderne skal i sidste ende betale for sektorens investeringer. El-nettet er mange steder gammelt og står foran store vedligeholdelsesinvesteringer. Politiske beslutninger om den grønne omstilling og et fleksibelt forbrug kræver investeringer i smart grid.

En fleksibel regulering vil – på sigt – give forbrugerne endnu lavere priser, end de har i dag. Det vil betyde, at de nødvendige investeringer bliver foretaget med rettidig omhu på en omkostningseffektiv måde. Det er sund fornuft.

Langsigtede rammevilkår
Derudover skal vi skabe attraktive investeringsvilkår i branchen, så vi får foretaget investeringerne i vedligeholdelse af ledningsnet og ny fleksibel infrastruktur. Dels skal disse investeringer være attraktive for virksomhederne, som har massevis af andre investeringsmuligheder. Dels skal de være attraktive for eksterne investorer, såsom pensionsselskaberne. Derfor skal vi kunne få en fair forrentning på foretagne investeringer. Det skal være muligt at træffe de rette beslutninger - til gavn for forbrugernes pengepung og for en bedre udnyttelse af investeringer i vedvarende energi.

Vi bør have langsigtede og forudsigelige rammevilkår. Hvis vi vil fremme fusioner og effektiviseringer, så skal det være muligt for selskaberne at beholde effektiviseringsgevinster i 10 år.

Det må forventes, at fusioner og andre større investeringer vil betyde en meget lang tilbagebetalingstid. Mindre end 10 år vil ganske enkelt være ødelæggende for investeringslysten. Et el-net har en levetid på 40 år, og visse andre investeringer har en endnu længere levetid. Derfor giver det mening at regulere med et langsigtet perspektiv for øje.

Vi har en fantastisk dygtig energisektor i Danmark. Udetiderne i nettet og de rene energipriser er blandt de laveste i Europa. Men vi har brug for hjælp fra politikerne. Lad os lave en simpel og gennemsigtig regulering, så vi i højere grad kan bidrage til dansk økonomi og den grønne omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Andreasen

Senior Advisor, Birn+Partners
cand.merc. (Handelshøjskolen i Aarhus 1997)

0:000:00