Debat

Morten Helveg: Kritik af nordsøaftalen klinger hult i Bruxelles

DEBAT: EU’s bygningsdirektiv lyder mere perifært end nordsøaftale, men har langt større betydning for den grønne omstilling. Det skriver Radikales Morten Helveg Petersen, der i stedet vil have mere fokus på Bruxelles-forhandlingerne om energirenoveringer i EU.

Enhedslisten og Alternativet ved udmærket godt, at vi ikke kommer uden om hverken gas eller olie i vores energimix lige med det samme, skriver Morten Helveg Petersen (R).
Enhedslisten og Alternativet ved udmærket godt, at vi ikke kommer uden om hverken gas eller olie i vores energimix lige med det samme, skriver Morten Helveg Petersen (R).Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Jeg sidder i Europa-Parlamentets energiudvalg og arbejder til daglig med realiseringen af den kommende energiunion. Så selvfølgelig fulgte jeg med i den forgangne uges forhandlinger om en ny nordsøaftale i de danske medier.

Ikke fordi det var ideologisk hjerteblod for mig, det skal jeg straks erkende.

Jeg er optaget af den grønne omstilling, af vedvarende energi, grøn strøm og mener ikke, at vi som nation skal holde os tilbage med at stramme visionen om at gøre Danmark fri for fossile brændstoffer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

I min optik kan det kun gå for langsomt. Jeg krammer enhver vildmølle, på land eller til vands, jeg kan komme i nærheden af.

Hul kritik af nordsøaftalen
Enhedslisten og Alternativet eksploderede hver især i harske ytringer rettet mod forligspartierne om at de gav milliarder i skattegaver til Mærsk og co. og tog et forrykt energipolitisk syvmileskridt i den helt forkerte, fossile retning. De skulle skamme sig over at have skaffet 26 milliarder kroner til fælleskassen, skulle de.

Enhedslisten og Alternativet eksploderede hver især i harske ytringer rettet mod forligspartierne om at de gav milliarder i skattegaver til Mærsk.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Sådan forstod jeg symbolikken i kritikken, som var den, der rungede højest på linjen til Bruxelles. På mig lød den hul.

For begge partier ved udmærket godt, at vi ikke kommer uden om hverken gas eller olie i vores energimix lige med det samme. Uanset om vi køber det i Norge eller selv henter det op. Men fanden var altså løs i Laksegade.

Samtidig sad jeg med de indledende øvelser til en revidering af EU’s bygningsdirektiv. Det lyder en my mere perifært end Mærsk og Nordsø, men det er det ikke, faktisk tværtimod.

Det forholder sig i grove tal sådan, at 75 procent af bygningerne i EU’s medlemslande er ekstremt energi-ineffektive. Bygningerne sluger op imod 40 procent af vores samlede energiforbrug. Vi fyrer bogstavelig talt for gråspurvene, når det er koldt. Og vi slukker aldrig for klimaanlæggene, når det er varmt.

Gennemgående energirenovering i hele EU
EU-Kommissionen har lavet et forlæg til revisionen, som vi nu sidder med i Europa-Parlamentet. I Alde-gruppen mener vi, at der er brug for en reel revolution på området.

Ambitionerne skal helt op i det røde felt. Nu overdriver jeg bevidst, men kommissionens udspil er blottet for ambitiøse mål og foranstaltninger, der effektivt bekæmper de klimaforandringer, som vi alle sammen skal tage et medansvar for at få styr på.

Lad mig give et par eksempler på, hvad vi i Alde-gruppen mener flytter noget: Vi skal lette adgangen til finansiering af bygningsrenovering, som bestemt ikke er lige let overalt i Europa.

Vi skal også øge vidensniveauet og gøre relevante og nødvendige oplysninger om betingelser, vilkår samt disponible finansielle midler i forbindelse med et renoveringsprojekt lettilgængelige.

Vi mener også, at renovering bør være så gennemgående som muligt. Det nytter ikke kun at skifte vinduer, man skal helt ind og vurdere/erstatte isolering af tage, vægge og rørledninger.

Uanset om man bygger nyt eller renoverer gamle bygninger, privat eller offentlig, så skal det være målet at få energiforbruget ned og energispildet helt elimineret.

Vi er også meget optagede af at fremme fjernvarme og fjernkøling. Selvsagt for at reducere energiforbrug, nedbringe drivhusgasudledning, integrere vedvarende energikilder og opsamle affaldsvarme eller kulde.

Med al respekt for nordsøaftalen, både indholdet og symbolværdien, så det siger næsten sig selv, at vi virkelig kan gøre en forskel for klimaet, hvis vi får anderledes styr på energiforbruget i vores bygninger, i beboelsesejendomme som i industribygninger overalt i Europa.

Det gælder både i forhold til renovering og nybyggeri. Begge steder er der meget at vinde. Og det er der også i mange dele af Europa, hvor man ikke har bygget så godt, som vi har i Norden, ikke mindst i Central- og Østeuropa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00