Debat

Nature Energy: Vi kan nå de 39 procent for blot 1,5 krone om dagen

DEBAT: Ved udnyttelse af biogas og for kun 1,5 krone om dagen kan Danmark opfylde EU’s nye krav om reduktion i CO2-udledningen, skriver administrerende direktør i Nature Energy Ole Hvelplund.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Hvelplund 
Administrerende direktør i Nature Energy

Med EU's nye byrdefordeling kom der nye krav til reduktion i Danmarks CO2-udledninger. I perioden 2020-2030 skal CO2-udledninger fra non-ETS-området reduceres med 39 procent.

Det betyder populært sagt, at biler, bønder og boliger skal reducere deres udledninger med 35-40 procent – afhængigt af, hvordan man kan anvende de øvrige fleksible mekanismer i pakken.

Lad gasfyrene stå i hjemmet
Og endnu en gang hører vi så røster om, at så skal vi af med gasfyrene i de private boliger. Men det er slet ikke nødvendigt – man kunne faktisk sige: Det er en rigtig dårlig løsning. I dag opvarmes flere end 412.000 boliger med gas leveret via et vidtforgrenet gasnet. Nettet er lagt, og restlevetiden er vurderet til +50 år. Vi har altså en infrastruktur, som er betalt og vil være velfungerende også på den anden side af 2070.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Biogassen vinder frem i disse år. Den baseres på gylle og organisk affald, renses og sendes på gasnettet, så den kan distribueres eller lagres helt som naturgassen fra Nordsøen. Ud over at gøre gassen grønnere løser biogas et affaldsproblem for såvel landbrug som industrivirksomheder og kommuner. Det i sig selv er et fantastisk eventyr, som er godt for Danmark, for dansk landbrug, borgere og erhvervsvirksomheder.

Den grønne omstilling af energisektoren bliver ikke gratis, det er givet. Den kommer til at koste penge, og de skal i sidste ende hentes hos danskerne over skat, afgifter eller energiregningen. Men biogassen kan gøre byrden mindre. Lader vi gasfyrene stå frem for at få en ny dyr installation af en alternativ forsyning, bliver grøn biogas bragt lige til døren, hvor den kan anvendes i de eksisterende fyr.

Lader vi gasfyrene stå frem for at få en ny dyr installation af en alternativ forsyning, bliver grøn biogas bragt lige til døren, hvor den kan anvendes i de eksisterende fyr.

Ole Hvelplund
Administrerende direktør, Nature Energy

Et enkelt greb kan realisere målet
Hvis gasdistributionsselskaberne tilmed fik pålagt opgaven via certifikater at sikre indfasning af biogas i gasnettet, skulle vi ikke en gang efterlade det grønne valg hos boligejerne. For bare 1,50 krone om dagen – eller hvad der svarer til en flad 50’er om måneden – kan hver eneste gasopvarmede bolig således sikre, at der anvendes så meget biogas til opvarmning, at CO2-udledningerne reduceres med mindst 39 procent.

Dermed er Danmarks krav mere end opfyldt uden følgekrav om nye private investeringer for de op mod 15 procent af de danske husstande.

Kan et så enkelt greb nærme os målet? Bestemt – en gradvis indfasning med omkring 2 procent om året frem mod 2030 er nok til at nå i mål. Og er der biogas nok? Ja, rigeligt. Distributionsselskabernes aftag vil svare til blot cirka 15 procent af den forventede samlede biogasmængde i 2030.

Boligejernes gasfyr kan altså være et redskab til at sikre, at vi samlet når de danske forpligtelser. Og som en sidegevinst fastholder vi konkurrenceevnen for de danske virksomheder, som er afhængige af gas i deres produktion. Jo mere gas, der løber i nettet, og jo flere aftagere, des billigere bliver distributionen for den enkelte forbruger.

Omvendt vil afkobling af 412.000 danske gaskunder i den grønne omstillings navn blot øge energiudgifterne til det danske erhvervsliv og tilmed frarøve os muligheden for at nå de grønne mål på en bæredygtig og effektiv måde. Så lad nu gasfyrene stå ude i de private boliger, og lad os tage fat der, hvor der skabes reelle løsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Hvelplund

Adm. direktør, Nature Energy
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00