Naturstyrelsen får certifikat på bæredygtig biomasse

ENERGI: Naturstyrelsen har nu fået dokumentation på, at biomasse fra de danske statsskove er klimavenlig. I det kommende år skal Naturstyrelsen levere biomasse svarende til 32.000 husstande.

Produktionen af flis fra Naturstyrelsens statsskove er blevet certificeret efter ordningen Sustainable Biomass Partnership (SBP), der blandt andet dokumenterer klimagevinsten ved biomassen.
Produktionen af flis fra Naturstyrelsens statsskove er blevet certificeret efter ordningen Sustainable Biomass Partnership (SBP), der blandt andet dokumenterer klimagevinsten ved biomassen.Foto: colourbox
Morten Øyen
Fakta
Fakta om bæredygtig biomasse
  • Med Energiaftale 2012 blev det aftalt, at kraftvarmeværkerne skal udfase kul senest i 2030 og en del erstattes med biomasse.
  • Brancheaftalen er udarbejdet af Dansk Energi og Dansk Fjernvarme og evalueres i 2018
  • Flere andre lande arbejder med bæredygtighedskriterier i forhold til biomasse. Holland arbejder på at lave lovgivning og standarder, som energibranchen skal overholde. I Storbritannien er der indført en lov om sikring af bæredygtig biomasse i energiforsyningen.
  • Kravene i den danske brancheaftale lægger sig langt hen ad vejen op ad reglerne i Storbritannien, men er mere ambitiøs i forhold til CO2-fortrængning.
  • EU er ikke nået til enighed om fælles bæredygtighedskriterier for fast biomasse til energi, men forventer at komme med udspil til nye politikker, der skal gælde for perioden efter 2020.
  • De europæiske energiselskaber i gang med at udvikle deres eget certificeringssystem kaldet Sustainable Biomass Partnership. Dette kan sammen med de eksisterende skovcertificeringssystemer FSC og PEFC bidrage til, at mere træ til energi kan blive certificeret som bæredygtigt og dermed leve op til de nye bæredygtighedskrav.
  • Cirkulære fra Miljøministeriet om sikring af bæredygtigt træ i statens aftaler om vareindkøb, tjensteydelser og bygge- og anlægsarbejder trådte i kraft 1. juli 2014. Cirkulæret dækker træ til bl.a. byggeri, møbler og papir, men ikke de store mængder af energitræ, som brancheaftalen kommer til at omfatte. Cirkulæret blev ledsaget af en vejledning, der er møntet på alle offentlige indkøbere.
  • Danmarks samlede forbrug af træ til energi udgjorde i 2012 84 PJ eller ca. tre gange så meget som den samlede årlige træproduktion i danske skove.
  • Det danske forbrug af træpiller og flis, som bliver omfattet af den nye brancheaftale, udgør i dag ca. 30 PJ og ventes at stige betydeligt frem mod 2020.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Flis til biomasse fra Naturstyrelsen har nu fået papir på at være bæredygtig.

”Driften af statsskovene skal ske med omtanke på naturen og klimaet. Vi kan nu vise, præcist hvor meget energi vi bruger på at producere flis, der bliver brugt til strøm og varme, og at det giver et grønt plus,” siger skovrider Ole Livbjerg Klitgaard i en pressemeddelse fra Naturstyrelsen.

Produktionen af flis fra de danske statsskove er derfor blevet certificeret efter ordningen Sustainable Biomass Partnership (SBP), der blandt andet dokumenterer klimagevinsten ved biomassen.

Det er på grundlag af brancheaftalen mellem Dansk Energi og Dansk Fjernvarme om at sikre at biomassen er bæredygtig produceret, at Naturstyrelsen har fået produktionen af flis SBP-certificeret.

Mindre CO2-udledning
Ifølge Naturstyrelsen bliver der brugt mellem tre til 10 liter diesel til at fælde træet, hugge det op, læsse det på lastbiler og transportere det fra de danske skove. Og den biomasse udleder op mod fem ton mindre CO2 for en gennemsnitlig husstand, end hvis varmen kommer fra et traditionelt oliefyr.

Naturstyrelsens flis kommer fra naturpleje af heder, moser og overdrev, hvor træer bliver fældet, så naturområderne ikke gror til. Naturstyrelsens har også selv skovdrift, hvorfra der leveres flis.

Kun mindre del af biomassen
I det kommende år skal Naturstyrelsen levere godt 215.000 tons flis, der skal bruges som biomasse. Det svarer til den mængde energi, det kræver at opvarme cirka 32.000 husstande.

Til sammenligning skal Avedøreværkets blok to fuldt ombygget levere fjernvarme baseret på biomasse til knap 150.000 københavnske hjem.

I 2013 kom 18 procent af energien fra DONG Energy's kraftværker fra biomasse. Målet er mindst 50 procent i 2020.

0:000:00