Debat

NRGi: Fremtidens byer er smarte

DEBAT: Byerne kan blive smartere, og det vil gøre bylivet både lettere, billigere og mere energivenligt. Men intentionerne skal omsættes til handling, skriver NRGi-direktør Søren Sørensen. Han vil tage selve forståelsen af Smart Cities op i plenum.

Administrerende direktør i NRGi Søren Sørensen ser store potentialer i de såkaldte Smart Cities. Men der er behov for en debat om, hvordan man skal forstå begrebet “smart”, hvis gode intentioner skal blive til mere end intentioner, skriver han.
Administrerende direktør i NRGi Søren Sørensen ser store potentialer i de såkaldte Smart Cities. Men der er behov for en debat om, hvordan man skal forstå begrebet “smart”, hvis gode intentioner skal blive til mere end intentioner, skriver han.Foto: NRGi
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Sørensen
Administrerende direktør NRGi 

Der skal være bedre sammenhæng i byerne, der gør livet lettere, billigere og mere energivenligt for borgere og virksomheder. 

Det er en målsætning, som en stor del af landets kommuner og virksomheder har ytret, og det helt store buzzword i skrivende stund er såkaldte ”Smart Cities”.

Men hvad ligger der i ordet Smart City? Ser borgerne det samme behov som kommunerne og virksomhederne? Og hvordan skaber man smartere byer i praksis?

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected]

Byer skal involvere og forbinde
“Smart cities er digitale og involverende byer, der optimerer byen ved at kombinere det fysiske og sociale med det digitale rum.”

Sådan lyder en definition fra Ministeriet fra By, Bolig og Landdistrikter blandt et væld af definitioner, der dog er enige om, at det i bund og grund handler om at omstille byerne på flere niveauer, så de bliver digitale og forbundet på kryds og tværs.

Det er utvetydigt, at en bedre og smartere sammenhæng mellem byens funktioner vil gøre det lettere at leve energivenligt - og formentlig også billigere.

Søren Sørensen
Administrerende direktør i NRGi

Hvornår man kan så kalde en by decideret smart? Kan man tale om Smart Cities, når man som Aarhus er i gang med at indføre et af de største fælles gratis Wifi-netværk og har opsat smarte affaldspande med solceller, eller når man som København er i færd med at udskifte gadebelysning til LED for at nedbringe forbruget i målet om at blive CO2-neutral inden 2025, eller skal der mere til?

Kan man forstå begrebet i en snæver sammenhæng og fokusere på enkelte delmål, eller gælder det om at have et holistisk syn på byen, borgerne og samfundet?

Behov for flere smarte løsninger
Ser man bort fra definitioner og forståelser på begrebet og spørger danskerne direkte, om de ser et behov for flere intelligente og smarte løsninger i bybilledet, er de rørende enige.

Faktisk fortæller 87 procent af alle danskere i en ny undersøgelse, foretaget af YouGov for NRGi, at de ser et behov for flere smarte løsninger som solceller, vindmøller, affaldssortering, parkeringskældre under jorden.

Altså er borgere og kommuner tilsyneladende enige om, at byerne kan og skal blive smartere, men hvordan sikrer man tilstrækkelig forståelse af et tilsyneladende komplekst begreb, og sikrer, at intentionerne bliver til handling?

Det er der næppe et entydigt svar på. Til gengæld er det utvetydigt, at en bedre og smartere sammenhæng mellem byens funktioner vil gøre det lettere at leve energivenligt - og formentligt også billigere.

Smart Cities i plenum
Hos NRGi tror vi, at det i første omgang handler om at tage begrebet Smart Cities op i plenum på tværs af kommuner og byer, og så lære af eksperterne fra forskningen.

I januar 2015 mødes mere end 20 danske kommuner med forvaltninger, vidensinstitutioner, virksomheder og danske og internationale eksperter for at diskutere og finde frem til løsninger, der kan gøre de danske byer smartere ved landets første Smart City konference, arrangeret af energiselskabet NRGi og partnerskabet Gate 21. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00