Ny brancheorganisation vil finde mere olie

ORGANISATION: Den nye brancheorganisation Olie Gas Danmark vil fortælle om vigtigheden af at udnytte potentialet i Nordsøen. Og det behøver ikke at være i opposition til den grønne dagsorden, siger adm. direktør Martin Næsby.
Foto: Linkedin
Morten Øyen
Potentialet i Nordsøen skal udnyttes. Det vil kræve store investeringer, men sker det, vil det skabe værdi - ikke kun for Nordsø-selskaberne - men også samfundet.

Det er budskabet fra den nye brancheorganisation Olie Gas Danmark, der blev lanceret torsdag i København. Og den opgave behøver store investeringer, for ellers bliver den negative kurve for udvindingen af olie og gas i Nordsøen ikke ændret.

"Det kræver meget store investeringer, hvis vi skal realisere det potentiale, som ligger i Nordsøen. Derfor handler vores opgave om at få klarlagt, hvad der skal til. Det er en meget teknisk udfordring, som ikke alene kræver store investeringer, men også stabile vilkår, ligesom det handler om uddannelse, innovation og teknologiudvikling," siger Martin Næsby, adm. direktør i Olie Gas Danmark.

Vil ikke tale skat
Til september ventes regeringens store eftersyn af Nordsøaftalen at blive præsenteret. Det er blevet hævdet, at ændres de danske skatteforhold for Nordsøen til lignende forhold som i den norske del af Nordsøen, så vil staten kunne få en ekstra indtjening i milliardklassen. Men selvom den nye organisation klart mener, at der er store forskelle på de danske og norske bundforhold, så vil man ikke kaste sig ind i skattediskussionen.

"Vores rolle er at diskutere de overordnede rammeforhold. Medlemmernes skatteforhold diskuterer de bedst selv. Så olieselskabernes skatteforhold er et anliggende mellem dem og staten," siger Martin Næsby.

Fakta
Torsdag blev den nye brancheorganisation Olie Gas Danmark lanceret. Der blev taget initiativ til organisationen sidste efterår, og den bygger på fundamentet fra de to tidligere organisationer Danish Operators og Danish Offshore Industry. Olie- og gasbrancen i Danmark omfatter i dag ca. 300 virksomheder og 15.000 ansatte.

Alligevel kan man vente, at Olie Gas Danmark vil byde ind i diskussionen.

"I dag står branchen for samlet 9 procent af den danske eksport, og det ønsker vi at fastholde. Vi står for 15.000 arbejdspladser, som vi arbejder for at fastholde. Så de beslutninger, der skal træffes omkring Nordsøen, er meget vigtige, og det vil vi arbejde for, at man forstår."

I dag står vi for samlet 9 procent af den danske eksport, og det ønsker vi at fastholde. Vi står for 15.000 arbejdspladser, som vi arbejder for at fastholde. Så de beslutninger, der skal træffes omkring Nordsøen, er meget vigtige, og det vil vi arbejde for, at man forstår.

Martin Næsby
Adm. Direktør, Olie Gas Danmark

Ikke opposition til det grønne
Mere olie og gas fra Nordsøen er ikke ensbetydende med mindre grøn energi, lyder vurderingen fra Olie Gas Danmark.

"Vi synes ikke, vi er i opposition til den grønne dagsorden. Tværtimod så kan vi understøtte denne på en række punkter, for eksempel teknologioverførsel, medarbejderrekrutering og kompetenceudvikling," siger Martin Næsby.

Han mener, det er oplagt, at gas fremover i højere grad understøtter vindindustrien på de tidspunkter, hvor der ikke er vind. Og så skal man huske, at der er en masse teknologiske løsninger, begge brancher udvikler og genbruger, ligesom arbejdskraft også skifter mellem de to brancher.

0:000:00