Debat

Ny debat: Får vi nok grøn omstilling for pengene?

DEBAT: I den længe ventede grønne afgifts- og tilskudsanalyse konkluderer regeringens embedsmænd, at den nuværende struktur i afgifter og tilskud langt fra er ideel. Et nyt hold debattører tager debatten om fremtiden for grønne afgifter og tilskud på energiområdet. Få et overblik over debattørerne her. 

Foto: /ritzau/MieBrinkmann
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Signe Løntoft
Fagdebatredaktør

Lever Danmark op til sine klima- og energipolitiske mål på den mest effektive måde og med færrest mulige omkostninger? Det analyserer den længe ventede Afgifts- og tilskudsanalyse, som Folketinget bestilte som led i Energiaftale 2012.

Lige før sommerferien udkom fjerde og sidste del af analysen, og den anbefaler blandt meget andet en afgift målrettet udledningen af partikler, afskaffelse af energiselskabernes energispareindsats og ensretning af VE-tilskud. Det sidste er kontroversielt, idet det vil gå hårdt ud over blandt andet landbruget og den tunge industri, der ikke længere skal have lempelser og undtagelser.

Regeringen har endnu ikke taget stilling til analysens konklusioner.

Altinget benytter anledningen til at spørge et hold af debattører: Hvilke anbefalinger bør regeringen følge? Hvordan bør regeringen balancere analysens faglige konklusioner med hensynet til konkurrenceevne, enkelterhverv og statens finanser? Hvad bør fremover prioriteres i Danmarks indsats for at nå de internationale og nationale mål på klima- og miljøområdet?

Mød panelet her.

Lars Gårn Hansen

Lars Gårn Hansen
Vismand i De Økonomiske Råd. Lars Gårn Hansen er professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet. Hans forskning centrerer sig om miljøøkonomiske problemstillinger, herunder regulering, kontrol og håndhævelse. Han har siden 2015 været medlem af De Økonomiske Råds formandsskab.

Stine Leth Rasmussen

Stine Leth Rasmussen
Afdelingschef i Dansk Energi. Stine Leth Rasmussen har ansvar for brancheorganisationens arbejde med el- og varmeproduktion, engros elmarked, tværgående skatte- og afgiftsforhold, klimapolitik samt Dansk Energis analyseenhed.

Søren Egge Rasmussen

Søren Egge Rasmussen (EL)
Søren Egge Rasmussen er medlem af Folketinget for Enhedslisten (EL), hvor han varetager ordførerskaber inden for energi, fødevarer, fiskeri og bolig. Han er uddannet økologisk landmand og har blandt andet været bestyrelsesformand i energiselskabet NRGi amba og Havvind Århus Bugt. 

Christian Ege

Christian Ege
Christian Ege har siden 1997 været sekretariatsleder i Det Økologiske Råd. Forfatter til adskillige bøger og rapporter om miljø og har blandt andet arbejdet i Miljøstyrelsen, været miljøkoordinator i Center for Alternativ Samfundsanalyse og medlem af Ida Aukens Erhvervspanel for grøn omstilling.

Troels Ranis

Troels Ranis
Branchedirektør med ansvar for energi- og klimaområdet i Dansk Industri, hvor han blandt andet beskæftiger sig med regulering af energisektoren, energibeskatning samt generel energi- og klimapolitik. Troels Ranis har tidligere været ansat i Dansk Energi, Videnskabsministeriet og Erhvervsministeriet.

Otto Brøns-Petersen

Otto Brøns-Petersen
Analysechef i CEPOS siden 2013. Otto Brøns-Petersen beskæftiger sig primært med den finansielle sektor, skatte- og afgiftspolitik, produktivitet og reformer samt energipolitik bl.a. i relation til klimaspørgsmål.

Christian Peter Ibsen

Christian Ibsen
Direktør i den grønne tænketank Concito. Uddannet cand.polit. med fokus på miljøøkonomi. Har tidligere været ansat i Klima- og Energiministeriet, Miljøministeriet og som plan- og klimachef i Fredensborg Kommune

Rasmus Stoklund

Rasmus Stoklund
Erhvervspolitisk chef i Dansk Metal med ansvar for forskning, innovation, infrastruktur, transport, energi samt generelle rammevilkår og vækstinitiativer med betydning for industrivirksomheder i Danmark. Rasmus Stoklund har tidligere arbejdet i Erhvervsstyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00