Ny EU-præsident bekymrer klimaaktører

EU: Valget af polske Donald Tusk som formand for Det Europæiske Råd giver anledning til panderynker blandt danske klimaaktører. Dog er der et håb om, at hans kendskab til den polske tankegang kan hjælpe i forhandlinger.

Donald Tusk overtager formandsposten for Det Europæiske Råd efter belgiske Herman van Rompuy.
Donald Tusk overtager formandsposten for Det Europæiske Råd efter belgiske Herman van Rompuy.Foto: Det Europæiske Råd
Kasper Kaasgaard

I sin tid som statsminister i Polen har Donald Tusk flere gange markeret sig som skeptisk i forhold til EU's klimaindsats. Nu skal han stå i spidsen for Det Europæiske Råd, hvilket gør danske klimaaktører nervøse for EU's kurs på klimaområdet.

”Jeg gør mig mange tanker, og jeg er lidt bekymret. Polen har i lang tid været et problem i EU's klimadiskussioner, og Tusk er kendt for at være en af dem i den polske regering, som holder tilbage,” siger Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.

Fakta
Donald Tusk:

57 år
Født i Gdansk, Polen
Valgt som Senator i 1997
Medstifter af partiet Platforma Obywatelska (Borgerplatformen) i 2001
Formand for partiet siden 2003
Valgt som statsminister i 2007
Udpeget som formand for Det Europæiske Råd i 2014

Kilde: European Voice

Polen har en stor kulproduktion, og i sine syv år som statsminister har Donald Tusk støttet branchen. I september sidste år markerede han igen sin holdning ved en konference om energi og minedrift:

”Fremtiden for polsk energi ligger i brunt og sort kul, såvel som skifergas,” sagde Tusk i sin tale.

I lang tid har man søgt at finde ud af, hvad der driver polakkerne på energi- og klimaområdet; hvor der er muligheder for at skabe et kompromis. Der må man sige, han har visse kompetencer med sig, så det er ikke ubetinget negativt.

Anders Stouge
Vicedirektør i Dansk Energi

Det er udmeldinger som den og Polens generelle ageren i EU's klimaforhandlinger, der danner grund til bekymringen. Også hos WWF Verdensnaturfonden noteres skepsis.

”Man kan have forståelse for, at et EU-topjob går til et af de østeuropæiske lande. Men valget af Tusk kan ikke undgå at skabe noget bekymring hos en grøn organisation som os, for om det kan betyde et tilbageslag for EU's klimapolitik og rolle på området. Han er ikke ligefrem kendt som klimaets mand,” siger seniorrådgiver Hanna Jersild.

Ny rolle

1. december tiltræder Donald Tusk som rådsformand, hvor han skal lede møderne mellem Europas stats- og regeringschefer. Det er naturligvis en ny rolle for ham, og det vil muligvis medføre en opblødning i hans syn på klimaudfordringerne.

”At han har gjort, som han har i Polen, skyldes i høj grad den polske kulindustri. Nu kommer han til at blive presset fra mange sider. Derfor kan man håbe, at han forlader en del af sin klimaskepticisme og bliver mere pragmatisk,” siger Mattias Söderberg.

0:000:00