Ny strid om energispareordning

EU: Mens der stadig er uenighed om, hvorvidt den gamle energispareordning strider med EU-reglerne, så anser Dansk Fjernvarme de igangværende forhandlinger om en ny ordning som afbrudt. Det er ikke ministerens opfattelse.

Kammeradvokaten mener ikke, at energispareordningen er ulovlig statsstøtte til danske virksomheder.
Kammeradvokaten mener ikke, at energispareordningen er ulovlig statsstøtte til danske virksomheder.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Regeringen har nu Kammeradvokatens ord for, at energispareordningen alligevel ikke er i strid med EU's regler om statsstøtte. Det imponerer dog ikke Dansk Fjernvarme, der stadig mener, ordningen favoriserer danske virksomheder.

Fakta
Energispareordningen
Siden 2006 har energiselskaberne haft en frivillig aftale med energi-, forsyning og klimaministeren om at opfylde målsætninger for realisering af energibesparelser hos aftagere af energi også benævnt som slutbrugerne. Energiselskaberne får dækket deres omkostninger i forbindelse med energispareindsatsen ved at opkræve de fulde omkostninger over slutbrugernes energiregninger. Energispareaftalen er ændret, og aftalen er indgået på ny, første gang i november 2009 og senest 13. november 2012. I øjeblikket foregår forhandlinger om en ny aftale, der efter planen skal træde i kraft 1. januar 2016.

Kilde: efkm.dk

”I første omgang tager vi Kammeradvokatens notat til efterretning. Men på bundlinjen mener vi ikke det ændrer noget,” siger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.

Ifølge Kammeradvokaten er den danske energispareordning ikke i strid med EU-regler, da ”de midler, der skal finansiere energiselskabernes energispareindsats, generelt ikke kan anses for at være statsmidler”.

Kammeradvokaten hæfter sig ved, at der i lovgivnignen ikke er fastsat, ”hvordan midlerne konkret skal anvendes”.

Forhandlingerne er afbrudt, og der er mig bekendt ikke taget initiativ til nogle nye møder. Så vi afventer en melding fra ministeren.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Men om det netop er det forhold, der skal betones, er til diskussion, mener Dansk Fjernvarme.

Loyale advokater
Brancheorganisationen har selv fået foretaget en advokatundersøgelse af Copenhagen Council af ordningen. Her lægger man vægt på, at der opkræves penge hos de danske slutbrugere, som alene bruges til at støtte danske virksomheder til at lave energibesparelser.

”Bidraget til dækning af omkostningerne pålægges al indenlandsk forbrug af energi, uanset om den er produceret i udlandet eller Danmark. Mens tilskuddet til energibesparelserne alene tildeles danske virksomheder, der har indgået aftale med energiselskaberne om energibesparelser,” konstaterede Copenhagen Counsel i deres undersøgelse.

Det førte til konklusionen, at der er faktorer, som tyder på ulovlig statsstøtte ifølge EU's regler. Og der derfor er god grund til at kaste et kritisk blik på energispareordningen.

Det er tvivlsomt, om Kammeradvokaten har gjort det, mener Dansk Fjernvarme.

0:000:00