Nyt hovsa-indgreb mod solceller vedtaget under Folketingets slutspurt

LOV: Kæmpe solcelle-ansøgning gav politikerne overarbejde på årets sidste afstemningsdag i Folketinget, hvor Dansk Energi også fik egen plads i Det Miljøøkonomiske Råd, og udfasningen af PSO-afgiften blev endeligt vedtaget.

Foto: Emil Hougaard / Scanpix
Toke Gade Crone KristiansenMorten Øyen

Juleferien nærmer sig for de fleste, og i Folketinget markeres det traditionen tro med en lang række love, som skal stemmes igennem inden det nye år.

I år kom energipolitkerne dog på overarbejde, da energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i fredags kunne oplyse, at en pludselig byge af solcelleansøgninger til Energinet.dk kunne ende med en milliardregning til statskassen.

Det konkrete lovforslag, som mandag var til afstemning, handlede ellers først og fremmest om at vedtage udbygningen af havvindmølleparken Kriegers Flak og to kystnære havvindmøller på vestkysten – og solcelledelen var udset til at ”være en flig af loven” (se videoklip ovenfor).

Men solcellerne endte med at løbe med al opmærksomheden op til afstemningen.

Jeg kan garantere, at jeg vil se på det her. Og på mulighederne for at inkorporere et loft i alle de støtteordninger, der er.

Lars Chr. Lilleholt (V), energiminister
Efter endnu et hasteindgreb for at bremse støtten til solceller

”Der er tale om en helt uventet potentiel merudgift på overgangsordningen for sol. Der er pr. 18. december 2016 givet positive afgørelser for 7,9 MW. Med det meget store antal ansøgninger på overgangsordningen kan støtteudgifterne markant overstige, hvad der har været forventet. Hvis alle 1.660 MW godkendes, er der tale om en merudgift på 4,5 mia. kr. over støtteperioden,” skrev ministeren i sin redegørelse af sagen, som blev sendt til energipolitikerne mandag morgen.

Debatten fortsætter næste år
Kl. 08 mandag morgen havde politikerne så ministeren i samråd om sagen, og en time inden afstemningen i Folketinget blev det endelige ændringsforslag rundsendt, som skulle sætte en stopper for den store solcelle-ansøgning.

Under debatten i Folketinget lovede energiminister Lars Chr. Lilleholt, at politikerne i det nye år skal se nærmere på, hvordan nye hasteindgreb undgås.

”Jeg kan garantere, at jeg vil se på det her. Og på mulighederne for at inkorporere et loft i alle de støtteordninger, der er,” sagde Lilleholt.

Kritik: Regeringen overdriver regningen
Både Enhedslisten og Alternativet er kritiske over regeringens håndtering af forløbet, og mener regeringen overdriver de økonomiske effekter af solcelleansøgningerne. De henviser til, at Energinet.dk forventer at kunne afvise en stor del af de 1.660 MW sol-ansøgninger, så der i stedet reelt er tale om 508 MW.

0:000:00