Nyt statsejet selskab skal styre gassektoren

GAS: I jagten på effektiviseringer vil regeringen samle gassektoren i nyt statsligt selskab. Dermed afvises købstilbud fra privat konsortium. Beslutningen mødes med kritik.

Foto: Gitte Blom Christensen/Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Klaus Ulrik Mortensen

I en tid med politisk fokus på liberalisering af forsyningssektoren, går regeringen nu den modsatte vej.

Fredag annoncerede forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) i en pressemeddelelse, at regeringen ønsker at samle ejerskabet af gasdistributionen i et statsligt selskab.

Ny vej til effektiviseringer
Målet er, at den nye struktur skal indløse et konsoliderings- og effektiviseringspotentiale til gavn for de danske gasforbrugere på over 100 millioner kroner årligt.

”Regeringen sætter forbrugerne i centrum i alt vores arbejde med at gøre forsyningssektoren mere effektiv. Dét, der er vigtigt for mig i den her øvelse, er, at de danske husholdninger og virksomheder får leveret gas så billigt som muligt med høj forsyningssikkerhed og god service,” siger ministeren.

Fakta
  • Når gasforbrugere betaler gasregningen, betaler de for selve gassen og for levering af gassen. Handel med selve gassen er i dag udsat for konkurrence, og forbrugerne kan vælge, hvilket selskab de vil købe af.
  • Levering af gassen betales derimod til det distributionsselskab, der ejer gasrørene i det område, hvor forbrugeren bor.
  • Konsolideringsprocessen vedrører ikke handel med gas, men kun distribution.
  • Gasdistributionen er i dag organiseret således, at der er to kommunalt ejede selskaber og et statsligt selskab ejet af Energinet.dk.
  • Næste skridt i konsolideringsprocessen er, at regeringen skal i dialog med de kommunalt ejede selskaber om et opkøb. Målet er en mere effektiv gasdistributionssektor.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Gasnettet er i dag ejet af Energinet.dk samt de kommunalt ejede selskaber HMN og NGF Nature Energy.

Afviser privat købstilbud
I august 2016 blev der indgået en bred politisk aftale om konsolidering af gasdistributionsnettet.

Jeg tror, at den her vej ender med at blive dyr for kunderne og vil skabe utryghed for de ansatte. Men bevares, det er det valg, som regeringen har truffet. Livet går videre.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

Efterfølgende har et konsortium bestående af fire energiselskaber (SEAS-NVE, Eniig, Energi Fyn og SE) henvendt sig med et ønske om at købe gasnettet af kommunerne. Det er dette købstilbud, som regeringen nu lægger op til at afvise.

”Regeringen vil arbejde for, at staten overtager ejerskabet af gasdistributionsrørene i de kommunalt ejede selskaber HMN og NGF Nature Energy i et statsligt selskab. På længere sigt er vi parate til at drøfte med de politiske aftaleparter, om sektoren eventuelt kan organiseres anderledes. Men det skal vi i givet fald have analyseret og undersøgt grundigt,” siger Lilleholt i pressemeddelelsen.

Kritik af beslutning
Meldingen fra regeringen bliver mødt med ærgrelse hos administrerende direktør i SEAS-NVE, Jesper Hjulmand.

0:000:00