Officielt: EU-Kommissionen godkender PSO-løsning

PSO-STRID: Regeringen har fået EU-Kommissionens velsignelse til ændringer af støtteordninger til sol- og vindenergi. Løsningen indebærer, at udenlandske producenter af vedvarende energi får en ny, men begrænset adgang til de danske støttekroner.

EU-Kommissionen har accepteret en løsning på PSO-striden, så den danske støtteordning til vedvarende energi med et par små justeringer kan løbe frem til udgangen af 2016.
EU-Kommissionen har accepteret en løsning på PSO-striden, så den danske støtteordning til vedvarende energi med et par små justeringer kan løbe frem til udgangen af 2016.Foto: EU-Kommissionen
Morten Øyen

Den danske regering har endelig fået accept af EU-Kommissionen til at justere på de danske PSO-afgifter. Det oplyser Antoine Colombani, der er talsmand for den nuværende konkurrencekommissær, Joaquin Almunia.

Fakta
Sagen kort
18. februar 2013: Energistyrelsen anmelder sag om statsstøtte til solceller. Det er denne sag, der senere får EU-Kommissionen til at stille spørgsmål til hele PSO-ordningen. 

30. april 2014: Møde mellem Energistyrelsen og Kommissionen. Her kommer det frem, at Kommissionen finder PSO-ordningen traktatstridig. 

17. juni 2014: Regeringspartierne og Venstre indgår rammeaftalen for Vækstpakken. En væsentlig del af aftalen er en PSO-lettelse på 13,2 milliarder kroner. 

18. juni 2014: Klima- og Energiudvalget og energiforligskredsen bliver orienteret om henvendelsen fra EU-Kommissionen i et notat fra ministeren. 

24. juni 2014: Ministeren giver en fortrolig orientering til Klima- og Energiudvalget, hvor han blandt andet redegør for Danmarks foreløbige stillingtagen i sagen. 

14. juli 2014: Den endelige Vækstaftale indgås. 

5. september 2014: EU-Kommissionen fastholder kritikken af PSO-afgiften. Det får klima- og energiministeren til at sige, at den danske ordning skal tilpasses.

7. oktober 2014: Regeringen oplyser forligskredsen bag energiaftalen om, at den har en løsning af PSO-striden.

Sagen trak ud, da EU-Kommissionen brugte sagen til at rejse spørgsmål ved hele den danske PSO-ordning, og den blev endnu mere betændt, da en markant afgiftslettelse fra sommerens vækstaftale måtte afvente en løsning.

Fakta
PSO-ordningen:
PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.
EU-Kommissionens kritik går på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om el-produktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk el-produktion ikke har adgang til. Og det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, vurderer EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.

Men kort inden en ny EU-Kommission tager over på mandag, valgte den afgående EU-Kommission at acceptere et udspil fra den danske regering. Løsningen betyder først og fremmest, at støtteordninger til sol-vindenergi kan justeres, og alle delene fra vækstaftalen kan træde i kraft 1. januar 2015.

Åbner for udlandet
Den anden del af løsningen betyder dog også, at den danske PSO-ordning i de kommende år skal justeres, så udenlandske producenter af vedvarende energi får mulighed for at være med i udbud om at sælge strøm til Danmark – og dermed få andel til en begrænset andel af støttekronerne.

Aftalen betyder konkret, at udenlandske producenter skal kunne deltage i seks procent af udbuddene, eller hvad der svarer til mindst 2,4 MW kapacitet.

Løsning frem til 2017
Kernen i striden med EU-Kommissionen var, at indtægterne fra PSO-afgiften kun går til at støtte producenter af vedvarende energi i Danmark. Producenter af vedvarende energi fra andre EU-lande har dermed ikke haft adgang til de danske støttekroner, selvom de også producerer til det danske elmarked. Og det er konkurrenceforvridende, mener EU-Kommissionen.

Den nye aftale betyder, at EU-Kommissionen og Danmark er enige om, at med de nye justeringer, kan den danske PSO-ordning rækker frem til 31. december 2016.  

0:000:00