Oliebranchen advarer mod overdrevne regler

LOV: Politikerne skal være varsomme, når de i denne uge skal til at se på den danske implementering af EU's offshoresikkerhedsdirektiv. For med udspillet fra Energistyrelsen går vi unødvendigt længere end resten af EU, advarer Olie Gas Danmark.

Loven skal sikre, at Danmark lever op til EU's krav, der skal være med til at forhindre offshore-ulykker.
Loven skal sikre, at Danmark lever op til EU's krav, der skal være med til at forhindre offshore-ulykker.Foto: US Coast Guard/Wikipedia
Morten Øyen

Danmark er på vej til at gå for langt med nye regler, når Folketinget i denne uge skal til at gøre EU's offshoresikkerhedsdirektiv til dansk lov.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Olie Gas Danmark, der opfordrer politikerne til at være ”varsomme med at forringe vilkårene i Danmark”.

De nye EU-regler kommer som følge af Deepwater Horizon-ulykken i den Mexicanske Golf, og de sigter efter at forhindre, at tilsvarende ulykker kan ske inden for EU. Problemet for den danske oliebranche er bare, at Energistyrelsens udkast til lovforslaget indeholder ekstra regler end de, EU udstikker.

”De økonomiske konsekvenser af nogle af kravene er noget uklare. Det skaber uro og uigennemsigtighed,” siger direktør i Olie Gas Danmark Martin Næsby.

Fakta
Om loven

Offshoresikkerhedsdirektivet har til formål at forebygge større ulykker i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter samt begrænse konsekvenserne, hvis de alligevel sker. De bestemmelser, der nu gennemføres i undergrundsloven, drejer sig om krav til rettighedshaverne om fornøden teknisk og finansiel kapacitet, om udpegning af godkendelse af operatører, om procedure for erstatningskrav, om offentlig deltagelse og om sikkerhedsmæssige forhold i forbindelse med boringer. Lovforslaget indeholder endvidere nogle justeringer af loven, herunder mulighed for at forlænge geotermitilladelser, ansvar for omkostninger til afvikling af anlæg og hjemmel om digital kommunikation.



Kilde: ft.dk

Han mener, det vil skade selskaberne i Nordsøens konkurrenceevne, gøre det mindre attraktivt for nye selskaber at investere og dermed vanskeligere at indfri det fulde potentiale i Nordsøen.

Afvent strategi
Olie Gas Danmark peger på, at regeringen netop har igangsat et strategiarbejde, der skal komme med forslag til, hvordan man sikrer, at det fulde potentiale i Nordsøen bliver indfriet. Og inden det arbejde er færdigt, bør Folketinget i hvert fald ikke komme med unødvendige ekstra regler, mener oliebranchen.

”Når man for eksempel indfører et krav om, at et selskab kan gøres ansvarlig for udgifter til fjernelse af et anlæg mange år efter, at selskabet har solgt sin andel i selskabet videre, betyder det i praksis, at selskabet bliver nødt til at binde ressourcer til betaling af et eventuelt krav, hvilket i sagens natur er meget byrdefuldt. I Norge og Storbritannien har man taget højde for det i beskatningsreglerne. Det er imidlertid ikke en del af det nye lovforslag. Hvis man vil sikre, at potentialet i Nordsøen indfries, er det ikke den rigtige vej at gå,” siger Martin Næsby.

Styrelse: Blot en opjustering
Energistyrelsen er godt klar over, at der med lovforslaget lægges flere regler på, end hvad der kræves af EU-direktivet. Men det er ikke elementer, som er en del af regeringens strategiarbejde. Og de er nærmest blot præciseringer og diverse opdateringer af lovgivningen, skriver Energistyrelsen i et svar til Olie Gas Danmark.

”De elementer, der rækker videre end direktivets krav, er velbegrundede og er i det væsentlige elementer, det alligevel har været hensigten at foreslå indført i undergrundsloven ved førstkommende lejlighed. Udkastet til lovforslag er i øvrigt justeret, så det af de generelle bemærkninger endnu tydeligere fremgår, hvilke dele af lovforslaget der vedrører såvel gennemførelse som overopfyldelse af offshoresikkerhedsdirektivet,” skriver Energistyrelsen.

0:000:00