Oppositionen vil have løftet sløret for regeringens grønne omstilling

SAMRÅD: Regeringen vil dække halvdelen af landets energibehov med vedvarende energi i 2030. Oppositionen savner svar på, hvad det indebærer og hvordan det skal nås. Minister er kaldt i samråd torsdag.

Christian Poll (ALT), Maria Reumert Gjerding (EL), Jens Joel
(S), Andreas Steenberg (R) og Pia Olsen Dyhr (SF) i samtale. Torsdag har
ordførerne kaldt energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt
(V) i samråd om regeringens mål for grøn omstilling.
Christian Poll (ALT), Maria Reumert Gjerding (EL), Jens Joel (S), Andreas Steenberg (R) og Pia Olsen Dyhr (SF) i samtale. Torsdag har ordførerne kaldt energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i samråd om regeringens mål for grøn omstilling.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Tyson W. Lyall

Mindst 50 procent af sit energibehov. Det er ifølge regeringsgrundlaget, hvad Danmark skal have dækket af vedvarende energi i 2030.

Men hvad betyder ”energibehov” præcis, og hvordan vil regeringen konkret nå sin målsætning for den grønne omstilling? Det mangler oppositionen svar på, hvorfor de har kaldt energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i samråd torsdag.

’Skriverkarle’ og ’uld i munden’
Enhedslisten har med en række udvalgsspørgsmål hidtil forsøgt at få ministeren til at afklare spørgsmålene – uden at svarene har tilfredsstillet partiet.

I et udvalgssvar kort før jul svarer ministeren blandt andet partiet, at regeringsgrundlaget ikke har taget ”præcis stilling til, hvilken opgørelsesmetode for andelen af vedvarende energi, der vil blive benyttet som grundlag for det overordnede mål”.

Jeg har på fornemmelsen, at teksten i regeringsgrundlaget er skrevet en sen nattetime af nogen, som mere er skriverkarle end fagligt stærke på energiområdet 

Søren Egge Rasmussen (EL)
Energiordfører

Derfor er det højst relevant med et aktuelt samråd om spørgsmålet, mener Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen.

”Det er meget diffust, hvad regeringen vil. Vi har stillet en række spørgsmål, hvor svarene ikke gør os klogere,” siger han og tilføjer:

”Jeg har på fornemmelsen, at teksten i regeringsgrundlaget er skrevet en sen nattetime af nogen, som mere er skriverkarle end fagligt stærke på energiområdet. Hvis 50 procent skal dækkes af vedvarende energi i 2030, så er det vigtigt at vide, hvilket energiforbrug man går efter.”

Socialdemokratiets energi- og klimaordfører, Jens Joel, er medstiller på samrådsspørgsmålet. Han vil torsdag have ”afsløret” om regeringen virkelig har sat en grønnere kurs – eller om den bluffer.

”Hvis 50 procent bare er et tal, som skal få regeringsgrundlaget til at se flot ud, så er det vigtigt at få afsløret,” siger han og fortsætter:

Dokumentation

Åbent samråd 19. januar med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) om mål for den grønne omstilling

Jens Joel (S), Søren Egge Rasmussen (EL), Maria Reumert Gjerding (EL), Christian Poll (ALT), Andreas Steenberg (R) og Pia Olsen Dyhr (SF) har bedt ministeren redegøre for, om det er et ambitiøst mål for den grønne omstilling, at ”Danmark i år 2030 skal have mindst 50 procent af sit energibehov dækket af vedvarende energi”.

Spørgerne anfører, at Danmark ”ifølge Energistyrelsen allerede har opnået en dækningsgrad på 30 procent i dag og anslås at nå en dækningsgrad på 40 procent i 2020”.


0:000:00