Partier skeptiske over vindmøller i skovene

SKOV: I begge blokke er der skepsis over regeringens tanker om flere vindmøller i statens skove. Vi skal værne om skovene, siger K og S. Flere partier vil dog gerne diskutere, om andre af statens arealer kan komme i spil til vindmøller.

Regeringen vil gøre det nemmere at opstille vindmøller i skovene. Her er en vindmølle fra Testcenteret Østerild i Nordjylland.
Regeringen vil gøre det nemmere at opstille vindmøller i skovene. Her er en vindmølle fra Testcenteret Østerild i Nordjylland.Foto: Henning Bagger / Scanpix
Morten ØyenHjalte T. H. Kragesteen

Mens regeringen synes, der skal være bedre mulighed for at opstille vindmøller i de danske skove, så er der skepsis over for ideen hos en række partier i Folketinget.

Fakta

FAKTA

Det står der i regeringens lovprogram:

Ændring af lov om skove (Lempelse af reglerne om fredskov) (Feb II)  
Formålet med lovforslaget er at indføre visse lempelser af reglerne om fredskov, bl.a. således at fredskovsarealer i større omfang vil kunne anvendes til at etablere f.eks. friluftsanlæg og børnehaver, ligesom skovene kan bidrage til omstillingen til vedvarende energi gennem øgede muligheder for opstilling af vindmøller i skovene.

Kilde: Regeringens lovprogram 2016-17

Forslaget fra regeringen er stadig på tegnebrættet, men i lovprogrammet foreslår regeringen at ændre Skovloven, så ”skovene kan bidrage til omstillingen til vedvarende energi gennem øgede muligheder for opstilling af vindmøller i skovene.”

Og i Ikast-Brande kommune har man et konkret projekt på tegnebrættet om at opstille 10-11 vindmøller på 200 meter i en plantage, som kommunen håber den nye lov vil kunne give tilladelse til.

Men På Christiansborg er stemningen mere for, at man skal være varsom med at åbne for vindmøller i skovene.

Det er bedre, at vindmøller opføres i skovplantager end i højværdi natur. Og så er det jo godt, hvis det betyder mindre støj, og at færre får forstyrret deres udsyn.

Carsten Bach (LA)
Miljø- og klimaordfører

”Skove har rigtig stor naturværdi, så man skal gå forsigtigt til værks. Vi går åbne til drøftelserne, for der kan måske godt være nogle konkrete steder, hvor det giver mening. Men er det skov med væsentlig naturværdi, så er vi meget skeptiske,” siger Konservatives Mette Abildgaard.

S: Statens arealer skal i spil
Hun suppleres af Socialdemokraternes miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

”Vi skal værne om skovene, og rigtig meget skov vil være et no-go at opstille vindmøller i for os. Så den idé er vi i udgangspunktet kritiske over for,” siger han.

Christian Rabjerg Madsen ser dog et andet potentiale i forslaget: nemlig, at regeringen med det åbner op for at diskutere, om statens arealer kan blive mere anvendt, når der skal placeres vindmøller.

”Vi ved, det er en udfordring i forhold til at placere vindmøller, men kan vi få statens arealer mere i spil, kan det måske blive mere smidigt,” siger han.

Alternativet: Fokuser på landbrugsjord
Den idé er man meget større tilhænger af hos Alternativet, der ellers er helt imod at bruge skovene til opstilling af vindmøller. Alternativets Christian Poll peger på de store industrihavne, og hvor der i forvejen er tekniske anlæg som oplagte steder at bruge til at placere vindmøller.

Læs også: Regeringen vil give plads til vindmøller i skoven

Han mener dog, at det allermest nærliggende er at få landmændene meget mere med i opstillingen af vindmøller. Og at det haster med at se på, hvordan landmændene kan se en idé i at være med.

”Det er i åbent landskab, på landsbrugsjordene, hvor det giver mest mening at opstille vindmøllerne. Så vi vil hellere man forsøger at få landbruget med i stedet for at opsætte vindmøller i skove,” siger Christian Poll.

LA er åbne for idé
Forslaget fra regeringen vækker dog også umiddelbar interesse hos nogle. I blå blok er Liberal Alliance åbne for tanken om vindmøller i skovene. Partiet er ellers generelt skeptisk overfor forsat udbygning af vindenergi, da det ifølge Liberal Alliance er en dyr energiform.

Men skal møllerne opføres, kan det være en god ide, at det kan ske i skovene. Mange af statsskovene er nemlig i praksis plantager uden høj naturværdi. Og ligger langt fra beboelse, lyder argumentet.

”Det er bedre, at vindmøller opføres i skovplantager end i højværdi natur. Og så er det jo godt, hvis det betyder mindre støj, og at færre får forstyrret deres udsyn,” siger Liberal Alliances miljø- og energiordfører Carsten Bach.

Ifølge regeringens lovprogram skal lovforslaget først fremsættes til februar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

0:000:00