Prestigeprojekt skal fremtidssikre EU's energisektor

ENERGIUNION: EU-Kommissionen vil skabe større sammenhæng på de europæiske elmarkeder og bruge energieffektivisering til at mindske import af energi. Margrethe Vestager skal på banen for at sikre bedre støtteregler og indkøbsaftaler.

Maroš
Šefčovič (tv.) har det overordnede ansvar for energiunionen, mens Miguel Arias Cañete primært står for at udforme den nødvendige lovgivning.
Maroš Šefčovič (tv.) har det overordnede ansvar for energiunionen, mens Miguel Arias Cañete primært står for at udforme den nødvendige lovgivning.Foto: EU-Kommissionen
Kasper Kaasgaard

BRUXELLES: Det mest ambitiøse europæiske energiprojekt siden Kul- og Stålunionen.

Med de ord blev EU-Kommissionens forslag til en europæisk energiunion onsdag præsenteret. Det er et af Kommissionens prestigeprojekter, og at dømme efter den generelle modtagelse, er den sluppet godt fra det.

Fakta
Derfor energiunion
EU importerer 53 procent af sin energi og bruger årligt omkring 400 milliarder euro på det.

Seks medlemslande er 100 procent afhængige af importeret gas fra Rusland.

Energiunionen
er bygget op om fem dimensioner:

- Energisikkerhed, solidaritet og tillid
- Et fuldt integreret europæisk energimarked
- Energieffektivitet skal bidrage til at moderere efterspørgslen
- Tage kul ud af økonomien
- Forskning, innovation og konkurrenceevne


Udspillet skitserer en række forslag indenfor hvert område. Se dem her.

Læs mere om energiunionen her.

Ved samme lejlighed præsenterede Kommissionen en køreplan frem mod FN-topmødet i Paris senere på året, hvor den præsenterer EU's strategi. Læs den her (engelsk).

”Det er et godt svar på de udfordringer, Europa står overfor på energi- og klimaområdet. Hvad, der er godt for klima- og energipolitik, er også godt for verdens arbejde mod en mere retvisende klimapolitik,” siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) og fortsætter:

”Det er også godt for Danmark, for vores virksomheder står i en meget stærk position til at udnytte det. Jeg opfatter det som ekstra trækkraft på vores i forvejen buldrende erhvervsudvikling på det grønne område.”

Vi vil gøre energieffektivitet til en selvstændig energikilde. Den reneste og billigste energi er den energi, vi ikke bruger.

Miguel Arias Cañete
EU's kommissær for energi og klimaindsats

Energiunionen er ikke i sig selv et konkret stykke lovgivning, men snarere en vision for den europæiske energisektor. Udspillet indeholder en lang række mål og initiativer, der skal sikre, at sektoren bevæger sig i den ønskede retning, når det kommer til forsyningssikkerhed, energiafhængighed, energieffektivitet og klimaindsats.

Binder trådene sammen
De fire ting er forbundne, og med sit udspil ønsker Kommissionen at gøre forbindelsen endnu tættere. Det skal blandt andet ske ved at anskue energieffektivitet på en ny måde.

Det er vigtigt at holde øje med, om vi har fået nogle måder at støtte på, som i virkeligheden er forældede, men som stadig sidder på rygmarven i tankegangen.

Margrethe Vestager
EU's konkurrencekommissær

”Vi vil gøre energieffektivitet til en selvstændig energikilde. Den reneste og billigste energi er den energi, vi ikke bruger,” sagde kommissæren for energi og klimaindsats, Miguel Arias Cañete, ved præsentationen.

Dermed er det tanken både at mindske den store afhængighed af primært russisk gas, som mange europæiske lande har, og bidrage til EU's indsats på klimaområdet.

Forslagets evne til at binde de forskellige aspekter sammen får også ros fra Dansk Energi.

0:000:00