Professor: Helveg svarer udenom

KRITIK: Ansvaret for tilsynet med boreplatforme på havet skal ifølge lovforslag placeres hos Arbejdstilsynet. Det er et uheldigt valg, og ministerens argumentation holder ikke, mener miljøretsprofessor Ellen Margrethe Basse.

Ellen Margrethe Basse har ad flere omgange kritiseret implementeringen af offshoredirektivet.
Ellen Margrethe Basse har ad flere omgange kritiseret implementeringen af offshoredirektivet.Foto: basse.dk
Kasper Kaasgaard

Klima- og energiministeren rammer ved siden af, når han med et lovforslag vil gøre Arbejdstilsynet til ansvarlig myndighed for sikkerheden på danske boreplatforme. Opgaven ligger bedre i Miljøministeriet, mener Ellen Margrethe Basse, professor i miljøret ved Aarhus Universitet.

Lovforslaget skal implementere et direktiv fra EU om offshoresikkerhed, hvilket betyder, at der skal laves en række procedureændringer på området. Lovforslaget giver ifølge Basse en skæv ansvarsfordeling.

”For mig at se giver det ingen mening, at hvis du har et kæmpe olieudslip midt på Nordsøen, skal Arbejdstilsynet koordinere indsatsen. Der kan godt være fem-otte mand om bord, men det største problem – som forudsættes løst efter direktivet – er at få ryddet op og lukket for olien. Jeg mener, det er uheldigt, at man har valgt Beskæftigelsesministeriet,” siger professoren.

Hun har tidligere fremført en række kritikpunkter af den danske implementering i et debatindlæg på Altinget.

Der er det ikke ligegyldigt, hvilken myndighed du vælger. Det sender nogle signaler i forhold til, hvad man vil med det.

Ellen Margrethe Basse
Professor, dr. jur. Aarhus Universitet

Ministeren afkrævet svar
Det fik SF's Steen Gade til at bede klima- og energiminister, Rasmus Helveg Petersen (R), om at kommentere på kritikken. Det er Helveg, der har fremsat lovforslaget, der omfatter ændringer i hans eget ministerium samt Miljøministeriet.

I sit svar henviser ministeren til, at offshoredirektivet kræver adskillelse mellem myndigheder, der tager sig af sikkerhedsopgaver, og dem, der står for ressourceforvaltning. Begge dele ligger i dag i Klima- og Energiministeriet, men førstnævnte foreslås altså nu flyttet til Beskæftigelsesministeriet for at opfylde direktivet.

Det er dog ikke en begrundelse for, hvorfor valget faldt på netop Arbejdstilsynet, mener Ellen Margrethe Basse.

”Ministeren oplyser, at begrundelsen for, at man vælger Beskæftigelsesministeriet/Arbejdstilsynet, er behovet for at opfylde EU’s krav om uafhængighed i forhold til Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, der træffer de økonomiske beslutninger. Min reaktion på det er, at det jo ikke udelukker at vælge Miljøministeriet, der efter intentionerne bag direktivet er det naturlige valg,” siger hun.

Signalværdi
Ellen Margrethe Basse mener, at valget af Arbejdstilsynet er et udtryk for, at regeringen i sin implementering i højere grad har fokus på beskyttelse af arbejdstagere frem for miljøhensynene, som er centralt i EU-direktivet.

0:000:00