PSO-forhandlinger skudt i gang

BAGGRUND: Efter en række bilaterale møder den seneste tid var samtlige Folketingets partier mandag indkaldt til centrale PSO-forhandlinger i Finansministeriet. En løsning ligger ikke lige for.

Samtlige Folketingets partier var mandag til PSO-forhandlinger hos finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Billedet her er dog fra en tidligere lejlighed.
Samtlige Folketingets partier var mandag til PSO-forhandlinger hos finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Billedet her er dog fra en tidligere lejlighed.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Lasse Lange

De politiske forhandlinger om PSO-afgiftens fremtid er så småt ved at komme op i omdrejninger.

Efter en længere periode med markeringer i pressen og senest en kortere periode med bilaterale møder mellem regeringen og Folketingets forskellige partier var samtlige partier mandag eftermiddag til de første centrale PSO-forhandlinger hos finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Det var på forhånd imødeset med spænding præcis, hvilke partier der ville blive indkaldt, og alle parter var da heller ikke på forhånd klar over, hvilke andre partier der var inviteret til festen.

Spændingen har samlet sig om Liberal Alliance og Alternativet – de to eneste partier, der står uden for Energiforliget fra 2012, der danner rammen om store dele af energipolitikken – herunder de kystnære vindmøller og flere andre elementer, som regeringen lægger op til at ændre.

Blev de to partier holdt uden for, kunne det ses som et signal om, at regeringen reelt ønsker at respektere forliget, mens en bred invitation til samtlige Folketingets partier kunne ses som et udtryk for det modsatte.

Ifølge Altingets oplysninger var det imidlertid samtlige Folketingets partier, der var indkaldt til forhandlinger mandag.

Afklarende møder
Det centrale forhandlingsmøde med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for bordenden kommer efter en række bilaterale møder de seneste dage, hvor partierne enkeltvis har udvekslet forventninger og synspunkter med finansministeren og med energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Ifølge Altingets oplysninger har disse møder haft en afklarende karakter, og der har således ikke som sådan været tale om egentlige forhandlinger.

Konkret lægger regeringen op til to ting.

0:000:00