Regeringen finder alternativt boligjob-flertal

HÅNDVÆRKERFRADRAG: Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Alternativet og SF er enige om at forlænge boligjobordningen, der fra næste år gøres grøn.

Foto: Colourbox.dk
Lasse Lange

Regeringen er blevet enige med en række partier om at forlænge den såkaldte boligjobordning, der ellers udløb med udgangen af 2014.

Aftalen, der er indgået med støttepartierne Konservative og Dansk Folkeparti og oppositionspartierne Alternativet og SF, medfører, at den gamle boligjobordning videreføres i år, mens den fra 1. januar ændres, så alene udvalgte serviceopgaver og grønne håndværksopgaver giver fradrag.

Konsekvensen er, at de i år vil være muligt at få et fradrag på maksimalt 15.000 kroner, mens det i 2016 og 2017 bliver muligt at opnå et fradrag på 6.000 kroner per år til serviceydelser og 12.000 kroner per år til håndværksarbejde.

“Jeg er glad for, at vi her på regeringens første dag kan præsentere en bred aftale om boligjobordningen,” siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Han forklarer, at forlængelsen endnu kun er finansieret i 2015.

“Finansieringen i 2015 kommer fra uforbrugte midler, og 2016 og 2017 bliver finansieret på finansloven,” siger han.

SF og Å: Vi får meget igen
Også skatteminister Karsten Lauritzen (V) er rigtig godt tilfreds med den hurtige aftale.

“Jeg er glad for, at regeringen hurtigt kan levere på et af vores valgløfter. Og jeg er glad for, at den halve million danskere, der har benyttet sig af boligjobordningen tidligere, nu også kan benytte sig af den her i 2015 og altså fremadrettet med en mere grøn profil,” siger skatteministeren.

Alternativets finansordfører, Josephine Fock, forklarer, at det nyindvalgte parti er med i aftalen af hensyn til miljøet.

“Fra 2016 og 2017 bliver det en helt ny og grøn boligjobordning. Det har været helt afgørende for Alternativet, at vi støtter den grønne og bæredygtige omstilling i Danmark,” siger Josephine Fock.

Både Fock og SF-formand Pia Olsen Dyhr afviser, at de to oppositionspartier har solgt sig selv for billigt.

“Det står meget klart i aftalen, at der skal være tale om enten klimatilpasning eller energibesparelser,” siger Pia Olsen Dyhr.

Hun afviser, at SF bare hjælper V-regeringen med at føre V-politik.

“Vi ville have en fortsættelse af boligjobordningen. Den skulle være grøn. Det har vi fået. Samtidig er den også for lejerne. Det er ren SF-politik,” siger Pia Olsen Dyhr.

Rød kritik
Konservative lægger især vægt på at beløbsstørrelserne fra 2016 hæves en smule.

“Det, vi har kæmpet for, er, at det skulle være et højere beløb. Så det er vi rigtig glade for, at der er lykkedes fra 2016,” siger Konservatives leder, Søren Pape Poulsen.

Dansk Folkeparti fokuserer omvendt på, at man nu gennemfører noget, man har stillet vælgerne i udsigt.

“Det er supergodt, at boligjob-fradragsordningen i år består fuldstændigt uændret i forhold til sidste år. For vi sagde klart til danskerne, at man skulle gemme regningerne,” siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

De partier i rød blok, der ikke er med i aftalen, er mere kritiske.

“Spild af penge,” skriver Radikales klima- og energiordfører Andreas Steenberg på Twitter.

Socialdemokraternes nyvalgte folketingsmedlem Mattias Tesfaye bakker på samme medie op:

“Findes der en eneste ædru økonom, der vil anbefale statsstøtte til en byggebranche, der forlængst er på vej ud af krisen?”

Smart manøvre
Altingets politiske kommentator Erik Holstein bemærker, at aftalen er begået i en hidtil uset sammensætning af partier.

“Det viser, at Løkke evner at spille det parlamentariske spil og få det ultimative ud af en svær situation,” siger Erik Holstein.

“Og så er det symbolsk vigtigt for Løkke, at han får indfriet det, han til alles overraskelse gjorde til det afgørende punkt for, om han skulle blive statsminister, nemlig en videreførelse af boligjobordningen.”

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, spillede hårdt ud, da der i sidste uge blev snakket om topskattelettelser, men er i spørgsmålet om boligjob blevet sat helt uden for indflydelse.

“Det er en løftet pegefinger til Liberal Alliance,” mener Erik Holstein.

“Det viser, at Løkke ikke har tænkt sig at lade sig trække rundt ved næsen af Liberal Alliance. Anders Samuelsen spillede ufatteligt hårdt ud i sidste uge omkring topskatten og var pludselig meget ultimativ. Nu har Løkke demonstreret, at hvis Samuelsen kravler alt for højt op i et træ, så kan han gå andre veje,” fortsætter Holstein.

“For partier som SF og Alternativet er det vigtigt, at de får en rolle. De kan nok ikke forvente at få så meget på det grønne område, men her får de trods alt lidt. På den måde får de vist, at de ikke er fuldstændigt ligegyldige partier.”

Tilfredse aktører
Flere aktører byder aftalen velkommen.

”Boligjob-ordningens håndværkerfradrag skaber job og lærepladser, samtidig med at det er vores hidtil mest effektive værktøj mod sort arbejde. Vi hilser derfor aftalen velkommen, men peger samtidig på, at en bred vifte af byggefagene har glæde af fx den beskæftigelseseffekt, fradraget giver,” siger Håndværksrådets administrerende direktør, Ane Buch, i en pressemeddelelse.

Håndværksrådet suppleres af Brancheforeningen Danske Byggecentre.

“Vi er grundlæggende rigtig glade for, at der er indgået et bredt forlig om forlængelse af BoligJobordningen. Vi har længe efterspurgt, at ordningen bliver genindført – og ideelt med et bredt flertal, så forbrugerne og branchen ved, hvad de har at forholde sig til flere år ud frem. Så vi kan næsten ikke bede om mere,” siger Danske Byggecentres administrerende direktør, Palle Thomsen, i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00