Debat

VLAK: Hvem skal betale for rød bloks klimaplan?

DEBAT: Endelig så rød bloks klimaplan dagens lys, men noget skuffende var det uden sporet af finansiering. Vi efterspørger en realistisk klimaplan, skriver energiordførerne fra regeringspartierne. 

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Danielsen (V), Orla Østerby (K) og Carsten Bach (LA)
Henholdsvis formand for Folketingets energi-, forsynings- og klimaudvalg, energiordfører for Konservative og energiordfører for Liberal Alliance

Rød blok har langt om længe stukket hovederne frem fra deres skyttegrav på energi- og klimaområdet. Her på Altinget efterlyste vi i marts måned, at rød blok indstiller skydningen på regeringen og i stedet kravler op af skyttegravene for at byde ind med deres egen klima- og energipolitik – og anviser pengene til at indfri den.

Derfor var det glædeligt, da rød blok for en måneds tid siden havde en kronik med 10 punkter i Politiken, der for første gang skitserede deres fælles bud på, hvad de vil på klima- og energiområdet.

Nuvel, rød blok var næsten to år om at skrive kronikken, den blev kritiseret af den grønne tænketank Concito for at være for ukonkret, og der var som sædvanlig ikke anvist skyggen af finansiering.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Ifølge nye beregninger fra Cepos vil det koste cirka syv milliarder kroner om året at gennemføre rød bloks klimaplan. Dansk Energi vurderer, at den samlede regning kan blive større. Rød blok har ikke anvist finansiering, så tilbage står det store spørgsmål: Hvem skal betale rød bloks klimaplan?

Hvem skal betale regningen?
Svaret fra rød blok var noget skuffende, at de slet ikke anerkender regningen. Ifølge SF’s formand Pia Olsen Dyhr har rød blok ikke selv regnet på omkostningerne, fordi der er tale om ”retningslinjer og ikke en detaljeret plan.”

Ifølge nye beregninger fra Cepos vil det koste cirka 7 milliarder kroner om året at gennemføre rød bloks klimaplan

Thomas Danielsen (V), Orla Østerby (K) og Carsten Bach (LA)

Det er pudsigt, for da rød blok lancerede sin kronik i Politiken sagde Pia Olsen Dyhr, at ”det er en plan for, hvordan Danmark skal se ud, når regeringsmagten forhåbentlig skifter efter et valg.” Når rød blok præsenterer en kronik med 10 punkter i Politiken, så er det en ”plan”. Når ”planen” bliver afsløret som massivt underfinansieret er det bare ”retningslinjer”.

Det ville klæde rød blok at komme helt op af skyttegraven og tone rent flag om, hvem der skal betale deres klimaplan. Skal pengene tages fra det økonomiske råderum, så der dermed ikke kan bruges penge på andre ting som flere sygeplejersker, politibetjente eller pædagoger? Skal pengene hives op af borgernes lommer med stigende skatter? Skal dansk erhvervsliv pålægges nye grønne afgifter, der forværrer konkurrenceevnen og presser danske arbejdspladser ud af landet?

Regeringen tager gerne klimateten
De høje ambitioner er der som så ikke noget galt med. Men kan ambitionerne ikke tåle et realitetstjek, vil de ikke overleve længe i den virkelige verden. I regeringen har vi ambitionerne om, at 50 procent af vores energiforbrug skal stamme fra vedvarende energi i 2030, og om, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler i 2050.

Vejen dertil er selvfølgelig belagt med konkrete, virkelighedsnære initiativer såsom afskaffelsen af PSO-afgiften, der vil sikre en øget elektrificering. Vi gør det mere attraktivt at varme sit hus op med el og tanke bilen med el. Den grønne pulje skal derudover understøtte investeringer i grøn energi, ligesom øget iblandingskrav i dansk benzin vil mindske Danmarks CO2-udledning på transportområdet.

I regeringen tager vi glædeligt teten og går forrest i klimakampen. Lad derfor dette være en venlig opfordring til rød blok: Vi har brug for en klimaplan, der kan tåle at blive zoomet ind på – også fra et økonomisk perspektiv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Orla Østerby

Direktør og bestyrelsesmedlem, Tangsø Invest, bestyrelsesmedlem og medstifter, Tangsø Sundhedscenter, fhv. MF
byggetekniker

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00