Regeringen på vej med løsning for engrosmodellen

EL-MARKED: En “skatte-knast” har været med til at sætte den såkaldte engrosmodel på stand by. Men ifølge Altingets oplysninger er regeringen nu klar med en model, der skal imødegå bekymringerne om, hvem der skal opkræve skat.

Foto: Colourbox
Morten Øyen

Der er fremdrift at spore i sagen om den såkaldte engrosmodel. Ifølge Altingets oplysninger er regeringen nemlig klar med en model, der skal imødegå de bekymringer, der har været om, hvem der skal stå for skatteopkrævningen, når engrosmodellen bliver indført.

I denne uge har forslaget været behandlet i regeringens magtfulde økonomiudvalg, hvor finansminister Bjarne Corydon (S) sidder for bordenden. Og efterfølgende er energiaftalens forligskreds blevet orienteret.

Folketinget besluttede allerede tilbage i juni 2012, at konkurrencen på det danske elmarked skal fremmes og gøres mere overskueligt for elkunderne. Det betyder blandt andet, at elkunder fremover kun skal have én elregning – også selvom kunden har valgt en elhandler, der ikke er i samme koncern som det selskab, der driver det lokale elnet.

Oprindeligt skulle engrosmodellen træde i kraft i år, men den er indtil videre udskudt til 1. oktober 2015.

En væsentlig knast er nemlig opstået med, at el-handleren ”skal være i centrum” for alt kontakt til el-forbrugerne med engrosmodellen. Og dermed også skal indkræve skatter og afgifter. Det er nyt og mere usikkert for Skat, der indtil nu har uddelegeret opgaven med skatteopkrævning til netselskaberne. De er ”naturlige monopoler”, hvor Skat ikke behøver at frygte, selskaberne går konkurs. Men det kan elhandelsselskaberne i sagens natur godt risikere.

I regeringens lovkatalog fra 7. oktober fremgår det, at regeringen forventer, at en lovændring vil blive behandlet i begyndelsen af januar 2015.

0:000:00