SR prioriterer en milliard til grønne tiltag

GRØNT: Socialdemokraterne og Radikale øremærker nu en milliard til grønne formål frem mod 2020. SF kalder forslaget uambitiøst.

Kirsten Brosbøl (S) fremlægger torsdag sammen med Rasmus Helveg Petersen (R) et nyt grønt udspil.
Kirsten Brosbøl (S) fremlægger torsdag sammen med Rasmus Helveg Petersen (R) et nyt grønt udspil.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kasper Kaasgaard

Socialdemokraterne og Radikale øremærker nu en milliard til grønne tiltag frem mod 2020.

Pengene kommer fra en pulje på fire milliarder fra regeringens råderum på 39 milliarder. Puljen fra råderummet var blandt andet sat af til forskning og klimaformål.

Milliarden går til fire konkrete tiltag samt en pulje på 620 millioner, som skal gå til andre grønne projekter over de kommende fem år. Med øremærkningen vil regeringen sikre fortsat grøn omstilling og mere fokus på natur.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) præsenterede forslaget torsdag middag på Samsø, som er berømt for at gå forrest i den grønne omstilling.

Fakta
Regeringen vil frem mod 2020

- Prioritere nye klima- og energitiltag (fremme varmepumper og udfase oliefyr) – 100 millioner
- Etablere mere og bedre natur i Danmark – 100 millioner
- Skabe mere urørt skov – 100 millioner
- Skabe bedre forhold for cyklister – 80 millioner
- Prioritere yderligere grønne tiltag – 620 millioner

Vindstrøm til opvarmning
Et af de konkrete forslag afsætter 100 millioner over de næste fem år til at fremme såkaldt eldrevne varmepumper. De skal sikre, at den stigende mængde strøm, der kommer fra vindmøller, kan bruges til at varme huse op med.

I nogle perioder producerer de danske møller mere strøm, end der er brug for. Det betyder, at strømmen bliver solgt billigt til udlandet. Det vil regeringen altså nu dæmme op for.

”Vi vil lave et ægteskab mellem vores fjernvarme og vores vindstrøm og sørge for, at vi får brugt vinden til at varme blandt andet Samsø op med. Det at bruge store varmepumper i fjernvarmen bliver en af de næste frontlinjer,” siger Rasmus Helveg Petersen (R).

På finansloven for 2015 satte regeringen 55,2 millioner af til netop varmepumper over de næste to år, ligesom den oprettede et rejsehold, der skal hjælpe fjernvarmeværkerne med at implementere pumperne.

Fokus på natur
Udspillet indeholder også to gange 100 millioner til henholdsvis natur og skov.

På naturområdet ønsker regeringen at omlægge landbrugsjord, som er udpint, til naturområder. Omlægning af de såkaldte lavbundsjorde skal gavne både klimaet og vandmiljøet.

Der skal også ændres i den natur, der allerede findes. Regeringen vil således omlægge dele af de statslige skove til urørt skov.

”Til gavn for vores biodiversitet og som et vigtig bidrag til at Danmark kan leve op til vores internationale forpligtigelser om at standse tilbagegangen i arterne,” siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Danmark skal cykle forrest
Endelig indeholder forslaget også 80 millioner til bedre forhold for cyklister – både på landet og i byerne.

Pengene skal blandt andet gå til en pulje, der skal betale halvdelen af regningen, når kommuner anlægger nye cykelstier.

Udspillet får en lunken modtagelse fra regeringens støtteparti, SF.

”Små skridt fremad er meget bedre end store skridt baglæns. Men udspillet er desværre stadig i den lysegrønne ende af skalaen. Vi skal op på et højere ambitionsniveau,” udtaler formand Pia Olsen Dyhr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00