Regeringen til EU-Kommissionen: Målret fordelingen af CO2-kvoter

CO2-KVOTER: Hvis EU's system med CO2-kvoter skal fungere ordentligt, skal antallet af gratis kvoter reduceres. Og så skal de gratis kvoter i højere grad målrettes den energitunge industrisektor. Det er nogle af forslagene fra regeringen i et høringssvar til Kommissionen.

Den danske regering har givet sit besyv med i forbindelse med en gennemgang af EU's regler for CO2-kvoter
Den danske regering har givet sit besyv med i forbindelse med en gennemgang af EU's regler for CO2-kvoterFoto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

EU's regler om CO2-kvoter skal ses efter i sømmene. Da EU som de første introducerede kvoter for udledning af CO2, skabte det frygt for, at virksomheder ville rykke produktionen til områder, hvor de ikke er bundet på udslippet. Fænomenet kaldes CO2-lækage. Der findes bestemmelser til at bekæmpe det under EU's kvotehandelssystem, og de skal nu forbedres.

Den danske regering har indsendt et høringssvar til Kommissionen, hvor den 'identificerer en række uhensigtsmæssigheder'.

Ifølge regeringen, bliver der uddelt for mange gratis kvoter. Det på trods af, at de gratis kvoter udpeges som en af forklaringerne på, at man endnu ikke ser CO2-lækage.

Når regeringen alligevel mener, at der skal kigges på de gratis kvoter, er det fordi, de er med til at udvande effekten af kvotesystemet i sin helhed. Som reglerne er i dag, kan en virksomhed få gratis kvoter på baggrund af, at den har meget handel udlandet – uagtet om det involverer et højt energiforbrug. Det bør Kommissionen rette op på, mener regeringen:

”Europa-Kommissionen bør analysere nærmere, hvilke sektorer der kan være i reel risiko for CO2-lækage - herunder også i forhold til, hvorvidt ny-investeringer i produktionsanlæg kan tænkes at blive flyttet til tredjelande,” skriver regeringen i sit høringssvar.

Ønsker mere salg
De mange gratis kvoter gør, at handlen med CO2-kvoter reduceres, da de mindsker behovet for at købe ekstra fra andre lande. Det betyder, ifølge regeringen, at statskassernes indtægter fra kvotesalg bliver mindre.

Apropos salg, bemærkes der også forhold omkring prisen på CO2-kvoter. Når Kommissionen laver vurderinger af omkostningerne for sektoren, sker det ud fra en forventet kvotepris på cirka 225 kroner.

Den faktiske pris ligger dog i øjeblikket på omtrent en femtedel af dette. Det bidrager yderligere til det høje antal gratis kvoter. De uddeles nemlig for at kompensere virksomheder for en udgift, der altså vurderes alt for højt, fremgår det af høringssvaret.

Kig uden for EU
Regeringen bemærker også mangler i måden, risikoen for CO2-lækage vurderes. I dag kigges der nemlig kun på EU-niveau, når de forskellige sektorer bedømmes.

0:000:00