Regeringen tøver med mål for energieffektivisering

2030-MÅL: Fredag skal ministeren have mandat af Europaudvalget forud for topmøde sidst på måneden, hvor EU's klimamål for 2030 skal på plads. Endnu har regeringen ikke spillet ud med et mål for energieffektivisering. SF undrer sig.

Klima- og energiordfører for SF, Steen Gade, forventer, at regeringen kommer med deres mål for energieffektivisering på fredag.
Klima- og energiordfører for SF, Steen Gade, forventer, at regeringen kommer med deres mål for energieffektivisering på fredag.
Kasper Kaasgaard

Når medlemslandene senere i oktober skal blive enige om målene for EU's klima- og energipolitik frem mod 2030, er det usikkert, hvad regeringen vil kæmpe for.

I april sagde regeringen i et høringssvar til EU, at den gik ind for bindende, ambitiøse mål. Men der blev ikke sat tal på, hvor ambitiøs disse mål skal være efter dansk mening. Det blev endda understreget, at det var en foreløbig holdning, og at den endelige holdning var under udarbejdelse.

Siden er der ikke sket noget, og deadlinen nærmer sig med hastige skridt. På fredag er emnet på dagsordenen for Europaudvalget. Der skal regeringen have mandat til at forhandle en aftale på plads på topmødet, som finder sted 23-24. oktober.

Regeringens tøven undrer SF

Der er to ting, Danmark skal holde meget fast i. For det første skal de 40 procent være interne i EU. For det andet ser vi gerne, at der står mindst 40 procent, så det ikke bliver et harmoniseringsdirektiv, men et minimumsdirektiv, så landene kan gå over.

Søren Dyck Madsen
Klima- og energimedarbejder, Det Økologiske Råd

”Vi skal have bindende effektiviseringsmål. Det er den driver, vi for alvor mangler. Specielt når vedvarende energi-målene ikke er mere ambitiøse,” siger Steen Gade, klima- og energiordfører for SF.

Ifølge ham bør regeringens, og dermed Danmarks, krav være på 40 procent.

”Men jeg ved ingenting om regeringen, andet end at de har problemer med det. Det betyder jo nok, at nogen ikke mener, vi skal sige 40 procent,” siger han.

På linje med Parlamentet
De 40 procent er ikke grebet ud af den blå luft. Europa-Parlamentet har meldt ud, at de går ind for netop det, og en gruppe danske aktører sagde det samme efter en høringsrunde herhjemme. Blandt dem er Det Økologiske Råd og Verdensnaturfonden.

Søren Dyck-Madsen, klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd, uddyber deres holdning:

0:000:00