Rød blok om PSO-aflivning: Hovedløst, idioti og katastrofe

VREDE: Partierne i rød blok revser regeringen, der blandt andet har planer om at droppe kystnære vindmøller. ”Jeg er rent ud sagt målløs,” lyder det fra Radikales Martin Lidegaard.

Foto: Claus Bech/Scanpix
Cecilie Gormsen

Rød blok er mildest talt utilfreds med regeringens planer, der skal finde finansiering til at dække milliardhullet efter PSO-afgiften.

Blandt andet foreslår V-regeringen at droppe en række kystnære vindmøller, og et andet forslag går på at droppe en tilskudsordning, der skal hjælpe virksomheder med at omlægge til vedvarende energi.

Planerne falder ikke i god jord hos Radikales tidligere energi- og klimaminister Martin Lidegaard.

”Jeg er rent ud sagt målløs. Regeringen gambler med Danmarks grønne position,” siger han til TV 2 News.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil droppe kystnære vindmøller

R: Verden regner med os
Martin Lidegaard sad selv for bordenden som minister, da energiforliget blev vedtaget i 2012. Og han peger på, at det vil få store konsekvenser – blandt andet i forhold til danske arbejdspladser – hvis regeringens planer om at droppe dele af den aftale bliver til virkelighed.

”Hele verden har regnet med, at Danmark var foregangsland på det her, og alt det vil regeringen pille fra hinanden, fordi man bilder befolkningen ind, at man har fået et nyt problem. Men det har man ikke,” siger han og peger på, at den samlede elregning for danskerne er faldet siden 2012.

”Regeringen er ved at smadre det, som skiftende regeringer gennem årtier har forsøgt at bygge op og uden nogen som helst årsag," siger Lidegaard.

Også på Twitter har Martin Lidegaard langet ud efter regeringen:

EL: Skader vindmølleindustri
Heller ikke Enhedslisten er imponerede over regeringens nye udspil. Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, kalder det en falsk argumentation, når regeringen siger, at det er nødvendigt at spare på PSO-udgifterne af hensyn til konkurrenceevnen for erhvervslivet

”Ministeren skader vindmølleindustrien og Danmarks muligheder for eksport af energiteknologi. Jeg vil opfordre det grønne flertal, som står bag 40 procents CO2-målsætningen om at holde fast i energiaftalen og opførelsen af flere kystmøller.”

LÆS OGSÅ: Sådan vil regeringen sænke elregningen

Hos Socialdemokraterne mener finansordfører Benny Engelbrecht heller ikke, at det er den rigtige vej at gå at droppe de kystnære vindmøller.

”Vi skal ikke slække på de grønne ambitioner. Det vil koste arbejdspladser og vækst, hvis vi gør det. Vi vil gerne forhandle med regeringen, men se det konkrete udspil først,” siger han til DR.

ALT: En grøn vindersag
Regeringen skal mindes om, at den grønne omstilling er en vindersag, mener Alternativets klimaordfører Christian Poll.

Han peger på, at den har givet titusindvis job, øget eksport og har været godt for klimaet.

”Vi har hverken råd eller tid til at sænke farten mod en grønnere fremtid. Danmark og verden er bedst tjent med, at regeringen forstår, at ambitioner er bedre end bremseklodser. Det er hovedløst at droppe PSO’en i stedet for at tilpasse den, for det er en god ordning, der sikrer, at de, der bruger mest strøm, betaler mest.

SF: En katastrofe
SF-formand Pia Olsen Dyhr synes ligesom sine røde kolleger, at det er en dårlig ide at afskaffe PSO-afgiften. Hun mener, at afgiften giver god mening, fordi den blandt andet giver mulighed for at investere i vindmøller, der både er godt for klimaet og danske arbejdspladser.

”Det her er en katastrofe for den grønne omstilling. Pointen er, at vi ikke behøver at afskaffe PSO'en. Det giver god mening, at alle os, som bruger el, betaler en lillebitte pris oven på ellen, som vi blandt andet bruger til at investere i vindmøller, som gør os uafhængige af strøm fra andre lande,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Forstå slagsmålet om PSO-afgiften

Også grønne organisationer som WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace er imod regeringens planer, som førstnævnte betegner som ”en regulær massakre” og sidstnævnte som ”et frontalangreb på grøn omstilling”.

Men regeringens plan får også ros med på vejen flere steder fra. Landbrug og Fødevarer er glade for planen, da man mener, at PSO-afgiften er ”en voldsom hæmsko” i konkurrencen med udlandet. Også Dansk Industri glæder sig og kalder skrotningen af PSO-afgiften for ubetinget godt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

0:000:00