Rød kritik: V i kovending om geotermi

FINANSLOV: Røde energiordførere beskylder Venstre for at løbe fra valgløfte ved at sløjfe en forsikring af geotermiske projekter. Man frygter, at det er yderligere en kæp i hjulet på den grønne omstilling.

Andreas Steenberg fra Det Radikale Venstre går hårdt til regeringen for alligevel ikke at ville etablere en forsikringsordning for geotermiske boringer.
Andreas Steenberg fra Det Radikale Venstre går hårdt til regeringen for alligevel ikke at ville etablere en forsikringsordning for geotermiske boringer.Foto: ft.dk
Klaus Ulrik Mortensen

En grøn politikers værste mareridt.

Det er sådan, at den radikale energiordfører, Andreas Steenberg, opsummerer regeringens finanslovforslag.

“Det her er, hvad vi kunne frygte. Forskningsmidlerne til det grønne område afskaffes. Elbilerne sløjfes. Og fjernvarmen lider under, at man ikke bare dropper støtten til varmepumperne, men samtidig afliver den forsikringsordning, som gjorde, at den geotermiske varme endelig kunne spille en central rolle i energisystemet,” siger han.

I maj måned blev et bredt flertal i Folketinget enig om et lovforslag, som skulle sikre økonomisk risikoafdækning i forbindelse med geotermiboringer. Tanken var, at staten skulle investere i alt 60 millioner kroner i forsikringsordningen.

Fakta
Det skriver regeringen om geotermi i forslag til finanslov:

"Med Aftale om finansloven for 2015 blev der afsat 20,3 mio. kr. i 2015, 21,3 mio. og 19,3 mio. kr. i 2017 med henblik på at oprette en National ordning for geotermi.

Ordningen kapitalopbygges ved et statsligt indskud på 60 mio. kr., der indsluses i ordningen i 2015-2017, samt løbende betaling fra deltagende selskaber, hvilket er estimeret til 125 mio. kr. over en 10-årig periode i tilfælde af, at der bores 35 boringer i løbet af perioden. Præmien er baseret på, at ordningen som udgangspunkt er selvfinansierende, men med økonomisk sikkerhed fra staten.

Ordningen suspenderes, hvis den samlede pulje (dvs. finanslovsbevilling samt præmiebeta- ling) opbruges, fordi boringerne går galt, og der skal udbetales dækning fra garantiordningen, idet der således ikke vil være kapacitet til at kunne risikoafdække nye projekter. Hvis ordningen opbygger kapital op til 60 mio. kr., vil dette blive tilbageført til statskassen, således at statens risiko dækkes. Eventuelle overskydende midler i ordningen tilbageføres til indskyderne. Ligeledes vil kapital op til 60 mio. kr. ved nedlukning af ordningen tilgå statskassen.

Ordningen betyder samtidig, at projekterne skal vurderes af et nyetableret ekspertråd. Der er overført 0,3 mio. kr. årligt i 2015-2017 til § 29.21.01. Fra 2018 og frem finansieres ekspertrådet af selskabernes præmiebetaling. Ekspertrådet skal vurdere ansøgningerne og derved sikre bedst muligt udgangspunkt for såvel gennemførelse af projekter som ordningens drift.

Bevillingen er som følge af regeringens forslag til finanslov for 2016 reduceret med 21,0 mio. kr. i 2016 og 19,0 mio. kr. i 2017, og indtægterne er reduceret med 12,5 mio. kr. i 2018 og 12,5 mio. kr. i 2019."

Kilde: Regeringens finanslovforslag "Stramme rammer - klare prioriteter"

Frygter massiv konvertering til biomasse
Men efter at man med finansloven for 2015 afsatte 20 millioner kroner til ordningen, foreslår regeringen nu, at resten af beløbet fjernes. Et forslag, som ifølge direktør i Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab Søren Berg Lorenzen er det samme som at lægge geotermien i graven.

Den udlægning støtter Andreas Steenberg.

Det er en kæmpe kovending af Venstre. Jeg har både hørt, at Kristian Jensen og Inger Støjberg lover vælgerne i deres lokale kredse, at Venstre støtter en sådan forsikring.

Andreas Steenberg
Energiordfører, Det Radikale Venstre

“Jeg kan kun frygte, at mange fjernvarmeværker nu konverterer til biomasse. Og det er altså ikke optimalt for et samfund, som producerer masser af grøn strøm, og som samtidig kan hente gratis varme op fra undergrunden,” siger han.

Han formulerede i forrige uge et skriftligt spørgsmål til Lars Christian Lilleholt (V) for at blive klogere på, hvor langt man egentlig var i processen med at udmønte maj måneds lovgivning om en forsikring af geotermiske projekter.

Onsdag kom svaret så. Ministeren skriver, at man inden udgangen af oktober vil holde et møde med den konsulentgruppe, som har fået til opgave et kigge nærmere på en konkret model for forsikringsordningen. Og så tilføjer han:

0:000:00