Sådan vil regeringen justere engrosmodellen

EL-MARKED: Regeringen vil ændre på engrosmodellen, så det bliver netselskaberne og ikke el-forhandlerne, der skal indkræve skatter og afgifter. Regeringen vil samtidig udskyde engrosmodellen yderligere, så den først træder i kraft 1. marts 2016. (opdateret).

Regeringen foreslår, at netselskaberne, og alligevel ikke el-forhandlingerne, skal indkræve skatter og afgifter, når de nye rammer for elmarkedet træder i kraft.
Regeringen foreslår, at netselskaberne, og alligevel ikke el-forhandlingerne, skal indkræve skatter og afgifter, når de nye rammer for elmarkedet træder i kraft.Foto: Colourbox
Morten Øyen

De nye rammer, der skal sikre en bedre konkurrence på det danske elmarked, skal justeres, inden de træder i kraft. Og samtidig skal de nye rammer udsættes endnu engang, før de kan træde i kraft.

Det er meldingen fra regeringen, der torsdag har oplyst Folketingets Klima- og Energiudvalg om sit forslag. Ifølge Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) så vil ændringen af den såkaldte engrosmodel betyde en mere ”hensigtsmæssig” skattekontrol med afgiftsprovenuaet. Det spørgsmål har Skatteministeriet og Klima- og Energiministeriet set forskelligt på, og det har været med til at skabe usikkerhed om modellen.

Men der er nu opnået enighed i regeringen om, hvordan modellen skal skrues sammen:

”Regeringen foreslår, at engrosmodellen ved ændring af elforsyningsloven ændres, så netselskaberne gøres afgiftspligtige. Derved bliver den kollektive forsikringsordning i den vedtagne engrosmodel overflødig, hvorfor den foreslås afskaffet. Endelig foreslås etableret en værnsregel for momsregistrerede virksomheder,” skriver ministeren i et brev til Folketingets Klima- og Energiudvalg.

En regning 
En hovedidé med engrosmodellen er, at forbrugerne i fremtiden kun modtager én, samlet regning på både udgifter til strøm og til elnettet. I dag modtager forbrugerne nemlig to regninger, hvis man har valgt en leverandør fra det frie elmarked. Og det har bremset forbrugerne i at skifte elleverandører og dermed ikke rigtig skabt det frie elmarked, politikerne ønskede sig.

Med regeringens nye forslag skal netselskaberne have skattebetalingen fra elhandlerne, så forbrugerne kun behøver at få en regning.* Elhandleren skal dermed opkræve afgiften hos kunderne og sende den til netselskaberne, som så sender afgiften videre til staten.

Fordi afklaringen af ”skatte-knasten” har trukket ud, mener klima- og energiministeren, at det er ”mest hensigtsmæssigt, at engrosmodellen nu sættes til i krafttræden 1. marts 2016”.

Snart i høring
Oprindeligt skulle de nye rammer være trådt i kraft 1. oktober 2014, men det blev i første omgang udsat et år på grund af det store datasystem, der skal håndtere alle forbrugsdata. Engrosmodellen er en del af energiaftalen fra 2012, og derfor skal justeringer og udskydelsen godkendes i forligskredsen.

Det er regeringens forventning, at den snart kan fremsende et høringsforslag, så et lovforslag kan blive fremsat i starten af januar.

0:000:00