Debat

Sådan vinder vi klimakampen

DEBAT: Danmark er førende inden for klimavenlig fødevareproduktion, men hvis Danmark skal få gavn af den position, skal de danske metoder eksporteres, og forskningsmidlerne skal øges, så vi bliver endnu bedre, skriver formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Merrild
Formand for Landbrug & Fødevarer

Alene kan Danmark selvfølgelig ikke forsyne verden med al den mad, verden har brug for, men vi kan levere de teknologier og den knowhow, som kan gøre den samlede globale fødevareproduktion mere bæredygtig.

Martin Merrild
Formand for Landbrug & Fødevarer

Vi kan ikke længere benægte eksistensen af klimaforandringerne. Med en hastigt stigende verdensbefolkning kan vi se frem til et historisk pres på klodens ressourcer allerede inden dette århundredes udgang. Ifølge FN vil verdens dyrkningsbare landbrugsareal inden for samme tidshorisont skrumpe med ca. 25 procent, og klimaforandringerne vil samtidig øge presset på det tilbageværende landbrugsareal. Med andre ord skal vi skaffe mad til flere mennesker ud fra et mindre areal end det, verdens landmænd har til rådighed i dag.

Vi er frontløbere på klima i Danmark, og virksomhederne ved godt, at det blandt andet er på klimateknologi, at de store eksporteventyr venter forude. 

Martin Merrild
Formand for Landbrug & Fødevarer

Danmark som forgangsland
Et tilbagevendende punkt i klimadiskussionen er fødevarernes klimabelastning. Skal vi holde op med at spise kød eller indføre kødfrie dage for at mindske klimabelastningen? Fem millioner danske forbrugere gør ikke den store forskel i det globale klimaregnskab, og selvom vi danskere fra den ene dag til den anden blev vegetarer, ville det næppe kunne måles. Men vi kan noget andet i Danmark, som kan komme klimaet til gavn, når verden om 30 år har sagt goddag til mere end en milliard nye middelklasseborgere, som efter al sandsynlighed også vil sætte pris på en saftig bøf. Vi kan lave fødevarer med et lavt input og et højt output.  Fra 1990 til 2011 har den danske fødevareproduktion øget sit udbytte med 16 procent, samtidig med at det samlede CO2-udslip er nedbragt med 23 pct. Hvor mange andre lande kan fremvise en lignende statistik?

Eksporter danske metoder
Alene kan Danmark selvfølgelig ikke forsyne verden med al den mad, verden har brug for, men vi kan levere de teknologier og den knowhow, som kan gøre den samlede globale fødevareproduktion mere bæredygtig.  Den danske oksekødsproduktion er blandt de mest klimavenlige i verden. 90 procent af det danske oksekød kommer fra malkekvæg, som først har produceret en masse mælk modsat oksekød, produceret mange andre steder i verden. Det giver derfor mening at eksportere de danske metoder, så kødproduktionen i andre lande bliver klima- og miljøvenlig efter dansk forbillede.

Grønne eksporteventyr
Selvom vi i Danmark er klimadukse, har vi en sær tendens til at opføre os flagellantisk i jagten på at blive endnu mere klimavenlige end de lande, vi konkurrerer med. Vi har ikke brug for strammere regler eller flere afgifter for at presse endnu mere klimavenlighed ud af det danske erhvervsliv. Vi har brug for det modsatte. At vi skaber økonomiske incitamenter og rammer, der gør vores virksomheder mere konkurrencedygtige. Vi er frontløbere på klima i Danmark, og virksomhederne ved godt, at det blandt andet er på klimateknologi, at de store eksporteventyr venter forude.

Prioriter forskningen
Derfor skal vi politisk nøjes med at fokusere på to ting, hvis det er klimaet, vi vil forbedre. Vise danske virksomheder tillid til, at de godt selv kan blive endnu mere klimavenlige uden at give dem særregler og afgifter, og sekundært afsætte uforskammede rundhåndede midler til forskning og udvikling. Klimakampen bør vi i Danmark kæmpe side om side. Vi har ingen fornuftige grunde til at kæmpe mod hinanden internt, når vi jagter det samme mål: Nemlig at blive verdens mest klimavenlige nation, samtidig med at vi i fremtiden har råd til at finansiere vores velfærdsstat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00