Slotsholmens nye talentfabrik

MANDAGSTRÆNEREN: Foreløbig 16 håndplukkede chefer fra flere ministerier har siden efteråret været i gang med en eksklusiv topchef-uddannelse. Den nye uddannelse er dog foreløbig endt som en fiasko, og udbyderen er fyret.

En række departementschefer overværer Folketingets åbning i oktober.
En række departementschefer overværer Folketingets åbning i oktober.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Peter MoseSusanne Hegelund

De kan ende som den næste generation af departementschefer. Et talentlag på 16 håndplukkede chef-embedsmænd gik i september i gang med en særlig toplederuddannelse, SPOT; en nyskabelse, som departementscheferne – med Statsministeriets boss i spidsen – står bag. Otte kvinder og otte mænd – fra afdelingschefer til vicedirektører i departementer og styrelser – er efter en stram rekrutteringsproces sluppet gennem nåleøjet.

De udvalgte kan blive frontløbere, når regeringens planer om bedre offentlig ledelse skal føres ud i livet de kommende år. Topleder-aspiranterne skal ikke alene blive endnu skrappere til at stå i spidsen for effektiviseringen af den offentlige sektor. De skal også én gang for alle arbejde med sammenhængende løsninger frem for at silotænke, hvad med Slotsholmens historik in mente er nemmere sagt end gjort.

Intelligens-målinger
Med Statens Program for Potentielle Topledere, SPOT, forsøger departementschef-kredsen for første gang nogensinde at koordinere talentpleje-indsatsen på tværs af ministerier. Det skulle – var det planen – ske gennem et 'creme de la creme'-forløb.

Derfor var det med forventning, at de udvalgte for små fem måneder siden mødte op til det første af fem uddannelses-moduler. Før optagelsen havde de været gennem en omhyggelig screening – i konkurrence med andre chefer.

Med Statens Program for Potentielle Topledere, SPOT, forsøger departementschef-kredsen for første gang nogensinde at koordinere talentpleje-indsatsen på tværs af ministerier.

Susanne Hegelund og Peter Mose
Forfattere og rådgivere

Samtlige indstillede kandidater fra de forskellige ministerier havde – hed det – udvist særlige strategiske evner, gennemslagskraft og politisk tæft. Samt ikke mindst evne til sikre en effektiv implementering. Alt sammen noget, der tæller karrieremæssigt i disse år.

Men det var ikke i sig selv nok til at gå hele vejen: Intelligensmålinger, personlighedstests og coaching-samtaler skulle talenterne også igennem, før departementschef-styregruppen pegede de 16 ud.

Old boys netværk
Det er et opgør med Slotsholmens hidtidige måde at rekruttere på: At blive departementschef er fra gammel tid en mesterlære, hvor du arbejder dig op i systemet – muligvis mens du venter på, at dine konkurrenter dummer sig eller slides op.

Udvælgelsen har gennem årene lignet et old boys-netværk: Statsministeriets departementschef har pr. tradition haft et øje på talenterne rundt om på Slotsholmen, så han – med input fra gode kolleger - kunne prikke kandidater på skuldrene, når en toppost blev ledig.

Først på det seneste er der blevet sat headhunter-bureauer på opgaven – lidt a la erhvervslivet. Det er eksempelvis sket i jagten på en ny departementschef i Justitsministeriet, hvor det denne gang bare skal lykkes.

Kvinderne
Med den gammeldaws metode har kvinder hidtil kun sjældent fundet vej til de fineste poster i statsadministrationen. Med otte kvinder i talentgruppen – objektivt valgt uden kvotering – må det forventes, at kvinderne nu langt om længe rykker helt op i magt-hierarkiet.

I SPOT-gruppen sidder for eksempel Moderniseringsstyrelsens vicedirektør Barbara Bertelsen, ambassadør Lone Dencker Wisborg (fra efteråret direktionsmedlem i Udenrigsministeriet) og Tanja Franck, departementsråd i Statsministeriet. Som krølle på halen kan en fjerde, Nina Eg Hansen (direktør i Socialministeriet), ende med at karriere-overhale sin mand, finansminister Bjarne Corydon, efter et valg.

Eneste deltager uden for centraladministrationen er tidligere budgetbisse Niels Ammitzbøl, i dag økonomichef i DR, udpeget af Kulturministeriet til SPOT. DR har de senere år i ping-pong med Finansministeriet byttet topchefer nogle gange.

Ingen bundlinje
Ministeriets karriereflirt med medieverdenen er ikke ny: Fredagens oplagte vinder af årets kvindelige bestyrelsespris, Merete Eldrup, er en af de Slotsholms-chefer, der for længst har kombineret det bedste fra politisk ledelse med klassisk bundlinjeledelse.

Hun er i dag administrerende direktør for TV2; på sin vis et langt nemmere job end et topjob på Slotsholmen, som givetvis havde været inden for rækkevidde, havde Eldrup ønsket det.

For nok er topcheflønnen i centraladministrationen ikke dårlig, men den kan ikke måle sig med det privates. Ej heller stopper det politiske liv fredag kl. 16. Og – væsentligst – så er det offentlige topchef-job uden en klar bundlinje: Hvornår er du en succes? Når ministeren reddes? Når der skæres effektivt ned? Når der samarbejdes på tværs?

Alt den slags havde de glædet sig til at diskutere på SPOT, men sådan kom det ikke til at gå. Den ambitiøst anlagte uddannelse med lærerkræfter fra business-skolerne IMD i Lausanne og Insead i Fontainebleau har undervejs vist sig ikke at være helt spot on. Allerede på det første modul undrede en række deltagere sig over niveauet; det var som at være på et hvilket som helst andet ledelseskursus – uden det ekstra, gruppen var stillet i udsigt.

Foreløbig fiasko
Helt galt gik det i Boston, kursets højdepunkt, hvor de i seks dage på John F. Kennedy School of Government på Harvard University under overskriften ”Performance Management” angiveligt skulle møde universitetets fremmeste folk.

Indpakningspapiret viste sig at være flottere end indholdet, og afrapporteringen til de respektive departementschefer gav det planlagte forløb dødsstødet. Moderniseringsstyrelsen, der står for SPOT-forløbet, gjorde kort proces og afbrød samarbejdet med kursustilrettelæggeren, Pricewaterhouse Coopers.

Et tredje modul før jul klarede Christian Kettel Thomsen og en række andre offentlige spidser til kursisternes tilfredshed glimrende selv under kyndig ledelse af højesteretsdommer Jens Peter Christensen.

Tilbage står at finde en løsning på, hvordan kurset sluttes af. Det er ikke til diskussion, at det fortsætter – ligesom nye hold givetvis følger. Øjeblikket er ikke til individuelle ledelsestiltag med Slotsholmen under ganske stort pres.

I den sammenhæng en idé fra Mandagstræneren: Opprioriter omverdensforståelsen! Det basale kan talenterne lære af de garvede; det internationale giver vel en på opleveren og hører ligesom med på den slags kurser – ikke mindst, hvis den høje pris skal berettiges.
SPOT version 2 kan med fordel udfordre kandidaterne på forholdet til verden uden for Djøf-land. Det vil styrke et nyt topcheflag til tidssvarende at matche rollen som dem, der passer på Danmark.


Rådgiver- og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose er partnere i HEGELUND & MOSE, der rådgiver om strategisk kommunikation og indflydelse. De har bl.a. skrevet bøgerne Håndbog for Statsministre, Javel, hr. minister og senest Lobbyistens Lommebog. Se også www.hegelundmose.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Kettel Thomsen

Nationalbankdirektør
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

Merete Eldrup

Formand, Egmont Fonden og Egmont International, Københavns Universitet og Nykredit, fhv. adm. direktør, TV 2, 2007-19
cand.polit. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00