Spekulationer om klimakommissærpost skaber protester

EU-ROKADE: Vedholdende rygter om, at EU’s næste kommissionsformand vil lægge klimakommissærposten sammen med energiområdet, får EU-politikere til at protestere.

Connie Hedegaard kan ende med at blive EU's første og sidste klimakommissær, hvis hendes post smeltes sammen med energiområdet i den næste Kommission.
Connie Hedegaard kan ende med at blive EU's første og sidste klimakommissær, hvis hendes post smeltes sammen med energiområdet i den næste Kommission.Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: 25 EU-parlamentarikere har skrevet et vredt brev til den kommende formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, efter at det er kommet frem, at han overvejer at sløjfe den post som klimakommissær, som danske Connie Hedegaard for fem år siden var den første til at besætte.

Den nye kommissæropstilling bliver først offentligt kendt onsdag. Men vedholdende rygter i Bruxelles, om at klimaområdet fremover skal smeltes sammen med energiområdet, har fået parlamentarikerne til at fare i blækhuset.

”Skabelsen af klimakommissærporteføljen var et meget kraftfuldt signal til vores internationale partnere, om at EU ser klimapolitik som et prioritetsområde, hvor EU har til hensigt at være med til at drive den internationale dagsorden frem. Et år før, der skal indgås en global klimaaftale, er det ikke det rette signal at sende,” skriver de 25 parlamentarikere.

Det sker med henvisning til det møde i Paris næste år, hvor verdens ledere skal forsøge at opnå det, de ikke klarede ved klimatopmødet i København i 2009, og indgå en bindende aftale om håndtering af klimaforandringer.

Auken og Kofod skriver under
Blandt medunderskriverne på brevet er Socialdemokraternes Jeppe Kofod og SF’s Margrete Auken.

"Det er meget ærgerligt, når vi står over for at skulle vedtage en ny global klimaaftale næste år. Her behøver vi altså en stærk, europæisk stemme for at sikre bindende og ambitiøse forpligtelser," siger Margrete Auken.

Også Annika Hedberg, der er senioranalytiker hos tænketanken European Policy Centre i Bruxelles, er meget skeptisk over for ideen om at sløjfe klimakommissærposten netop nu.

Hun medgiver, at klimaspørgsmålet i løbet af de seneste år er faldet ned ad den politiske dagsorden. Men hun peger samtidig på det enorme fokus på energispørgsmål, som konflikten mellem Rusland og Ukraine har medført over de seneste måneder, og som har givet fast arbejde til energikommissær Günther Oettinger med at ligge i rutefart til Moskva for at forhandle med Unionens mest betydningsfulde gas- og olieleverandør.

”På det område er verden forandret, så vi nu lægger enorm stor vægt på at opbygge energiuafhængighed og energisikkerhed. Og selv om der er klare sammenfald, og energipolitikken skal ligge i forlængelse af vores klimamål, så er der meget mere end det på spil inden for klimaområdet. Det ville være meget risikabelt at lægge dem sammen i én portefølje, fordi det ville betyde, at klimaspørgsmålet ville blive glemt,” siger Annika Hedberg.

Umenneskelig opgave
Også hun er bekymret for, hvordan det skal lykkes en kommissær for begge områder at passe en presset klimadiplomatisk dagsorden og samtidig sørge for, at der ikke bliver lukket for den russiske gashane til vinter.

 ”Hvis man forestiller sig, at én person både skulle deltage i de internationale klimaforhandlinger og håndtere energisikkerhedsspørgsmålet, så ville det være en helt overvældende opgave,” siger hun.

Til gengæld støtter hun en anden nytænkning, som kan komme til at præge en ny EU-Kommission. Juncker overvejer at skabe mere sammenhæng på tværs af områder ved at give såkaldte superkommissærer ansvaret for klynger på tværs af beslægtede områder.

”Målet med en klynge er, at vi kan få en mere klar forståelse for, hvordan de to områder hænger sammen og få mere samarbejde mellem generaldirektoraterne. At have en superkommissær til at overvåge begge områder kan være nyttigt. Det ville hjælpe med at sikre, at der er overensstemmelse, og at politikområderne bliver udviklet mere samstemmende,” siger Annika Hedberg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00