Statsrevisorerne lukker solcellesagen

BERETNING: Klima- og Energiministeriet har indført nye procedurer i kølvandet på sagen om støtte til solceller. Det har gjort statsrevisorerne tilfredse, og de afslutter nu sagen.

Knap et år efter Martin Lidegaard (R) forlod posten som klima- og energiminister, bliver der sat endeligt punktum i den sag, han nok helst havde været foruden.
Knap et år efter Martin Lidegaard (R) forlod posten som klima- og energiminister, bliver der sat endeligt punktum i den sag, han nok helst havde været foruden.Foto: Udenrigsministeriet
Kasper Kaasgaard

På baggrund af et notat fra Rigsrevisionen begraver statsrevisorerne nu endeligt solcellesagen. Klima- og Energiministeriet har taget tilstrækkeligt med initiativer for at sikre, at sagen ikke gentager sig, lyder vurderingen.

Sagen, der kostede daværende klima- og energiminister, Martin Lidegaard (R), en næse, startede i 2012, hvor solcelleloven blev vedtaget. Det skete på baggrund af forkerte analyser af, hvor mange solcelleanlæg der ville blive etableret. Ministeriet fik skyld for ikke at have fokus nok på de økonomiske konsekvenser og for ikke at oplyse Folketinget tilstrækkeligt.

Oven på forløbet og kritikken har ministeriet iværksat initiativer, og dets medarbejdere har været på kursus i god forvaltningsskik. Tilsammen altså nok til at gøre Rigsrevisionen tilfreds.

”Rigsrevisionen forstår initiativerne således, at de både har til formål at styrke kvaliteten af ministeriets lovforberedende arbejde og at understøtte, at ministeren oplyser Folketinget fyldestgørende. Rigsrevisionen finder initiativerne tilfredsstillende og vurderer, at sagen kan afsluttes,” skriver Rigsrevisionen i sit notat til Statsrevisorerne.

Strid om megawatt
Forud for vedtagelsen af solcelleloven vurderede Klima- og Energiministeriet, at anlæg svarende til 230 MW ville være berettiget til at modtage støtte i 20 år. Men da loven blev vedtaget, var der allerede registreret anlæg for 302 MW – og flere ville følge.

Derudover viste der sig at være hul i loven, som åbnede op for støtte til større anlæg, end det var meningen med ordningen. For at holde bedre styr på antallet af anlæg, laver ministeriet nu en ugentlig opgørelse af udbygningen af solceller.

Det blandt andre tiltag har altså været tilstrækkeligt til at vinde Rigsrevisionens gunst:

”Rigsrevisionen konstaterer, at Klima-, Energi- og Bygningsministeriet har gjort en stor indsats for at forbedre sin viden om såvel den eksisterende som den forventede udbygning med solcelleanlæg. Rigsrevisionen konstaterer desuden, at ministeriet har opnormeret arbejdet med solcelleanlæg og har igangsat et arbejde, der skal styrke kvaliteten af det lovforberedende arbejde. Det finder Rigsrevisionen tilfredsstillende.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00