Kommentar af 
Steen Gade

Steen Gade: Den brede klimaindsats, der forsvandt

KLUMME: Man står tilbage lidt målløs, når man læser VLAK-regerings udspil på klimaområdet. Kan det virkelig være sandt, at vi danskere skal være nærmest ligeglade indtil 2020, spørger Steen Gade.

Steen Gade er ikke imponeret af den nye regerings klimaudspil. 
Steen Gade er ikke imponeret af den nye regerings klimaudspil. Foto: B. Lindhardt/Scanpix
Steen Gade
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”En målsætning om 40 % drivhusreduktion i 2020 i forhold til 1990 har i en årrække været med til at fremme klimaindsatsen og omstillingen af energisystemet,” står der i VLAK-regeringens regeringsgrundlag. En ordlyd, der nok for en overfladisk læsning vil kunne opfattes som om klimamålet for 2020 er vældig vigtigt, men i virkeligheden er det jo en kreativ omskrivning af, at vi kan kigge i vejviseren efter målet om at nå 40% CO2 reduktion i 2020.

Enten må en alt for spin-orienteret forfatter have ført pennen for at vildføre læseren, eller også må der ligge et betydeligt skænderi begravet netop her. Det lugter lidt af begge dele, og vi får se i de kommende måneder. Målet på 40 procents CO2-reduktion i 2020 var nemlig S-R-SF-regeringens målsætning med senere tilslutning fra de Konservative.

Først droppede Løkkes første regering målet, og nu er det så også droppet af den udvidede Løkke II-regering.

I det hele taget er bred dansk klimaindsats helt fraværende i regeringsgrundlaget. Kun det vi allerede har besluttet os til i EU-samarbejdet, samt det alle ved, at vi kommer til at træffe beslutning om i EU (som for eksempel diskussionen om et forbedret kvotesystem samt om reduktionsmål for de områder, der ligger uden for kvoteområdet) er nævnt.

Når man, som jeg, netop er kommet hjem fra klimatopmødet i Marrakech, er det tæt på chokerende at opleve, at det globale klimadrama, vi lever i, nærmest er helt forsvundet i teksten. 

Steen Gade

Når man – som jeg – netop er kommet hjem fra klimatopmødet i Marrakech – er det tæt på chokerende at opleve, at det globale klimadrama, vi lever i, nærmest er helt forsvundet i teksten. Vel nærmest bagatelliseret, når man ærligt og næsten ”frejdigt” bare skriver, at fjernelsen af PSO-afgiften vil føre til mere CO2-udledning her i landet. Dertil kommer, at man vil bygge flere motorveje og sætte hastighedsgrænsen for biler op uden overhovedet at nævne CO2-kompensation.

Og ikke et ord om kompensation af landbrugspakkens klimapåvirkning. De to store udledere af drivhusgasser, landbrug og transport, er således slet ikke på regeringens lystavle, medmindre EU-aftaler presser os. Og intet om at udfase kul, ligesom klimatilpasning ikke er nævnt. Og for ligesom at tydeliggøre det lidt – efter den tilslørende indledning om de 40 procent – handler en ny dansk klimastrategi, der skal komme om et år, ikke om de næste få år, men om indsatsen frem til 2030.  

Alt ser simpelthen ud til at være indrettet på, at Danmark opgiver at blive demonstrationsland i forhold til den brede klimaindsats i alle sektorer. Netop hvad nedsættelsen af klimarådet ellers gav os mulighed for.

Og så tilbage til citatet. Det må forstås som om 40 procents-målet har været vigtigt indtil nu, og at regeringen derfor mener, at vi ikke behøver at gøre mere på klimaområdet. Ja, at man ligefrem godt kan lade udslippet stige i nogle år. Egentlig en utrolig måde at argumentere på.

På energiområdet ser det klart bedre ud på grund af målet om at arbejde for mindst 50 procent VE i 2030, så her vil regeringen også selv yde noget, selv om det ikke er særlig ambitiøst. I hvert fald, hvor der er eksportindtægter. Ikke tydeligt med klare initiativer, og uden at løfte sløret for, hvordan VE-indsatsen sikres, når PSO-systemet forsvinder – netop det svageste element i afskaffelsen af PSO'en. Men bestemt meget bedre end det historiske lavpunkt, som vi har oplevet de sidste 1½ år. Og selvfølgelig kan en markant indsats her reparere og måske udfylde forsømmelserne i den samlede klimapolitik. Håber det sker.

Tilbage står man lidt målløs. For alle meldinger op til COP22 tydeliggjorde, at klimaindsatsen markant skal forstærkes og koncentreres i de næste få år. At det er i de næste 4-5 år det afgøres, om 1,5–2,0 graders-målet overhovedet har en chance.

Kan det så virkelig være sandt, at vi danskere skal være nærmest ligeglade indtil 2020?  

...

Steen Gade skriver klummen 'Grønne linjer' i Altinget. Steen Gade har været aktiv i miljø- og klimakampen igennem 35 år som politiker (SF) og som direktør i Miljøstyrelsen. Klummen er alene udtryk for skribentens holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00