Stort helbredsstudie om vindmøller på trapperne

SUNDHED: En række vindmølleprojekter er sat på pause og afventer en stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse af vindmøller og menneskers helbred. Nu er de første resultater på vej.

Foto: colourbox
Morten Øyen

En stor videnskabelig undersøgelse af eventuelle sammenhænge mellem vindmøller og menneskers helbred er klar med de første resultater inden for ganske få måneder. Det skriver Nyhedsbrevet Energi.

Undersøgelsen skal først sendes til et videnskabeligt tidskrift før dens offentliggørelse. Men den er særligt ventet i vindbranchen, da en række kommuner har valgt at sætte planer om flere vindmøller på standby, indtil undersøgelsen er færdig.

”Jeg vil tro, at de første resultater vil være offentligt tilgængelige i slutningen af året eller begyndelsen af næste år,” siger ph.d. og projektleder Aslak Harbo Poulsen fra Kræftens Bekæmpelse, der udfører undersøgelsen på anmodning fra staten, til Nyhedsbrevet Energi.

Landvind i modvind
Ifølge SE Blue Renewables, der er en af de største danske aktører inden for landvindmøller, er undersøgelsen den ene af to dominerende årsager til, at landvind for tiden har lidt trange kår i Danmark.

”Udbygning af landvind har været hæmmet af to grunde. Dels afventer en del kommuner resultatet af helbredsundersøgelsen, før der gives tilladelse til opførsel af landvind, selvom bl.a. flere ministre direkte har opfordret kommunerne til at fortsætte planlægningen. Dels presser de lave elpriser generelt økonomien i projekterne,” siger kommunikationschef i SE Blue Renewables Per Munk Jensen til Nyhedsbrevet Energi.

0:000:00