Tre nye love vedtaget på energiområdet

JULEAFSLUTNING: I den sidste uge op til jul har Folketinget vedtaget tre love på energiområdet. Samtidig er lovprogrammet for foråret klar. Se energidelen her.

Der var mødt 110 politikere op til torsdagens afstemning. Arkivfoto.
Der var mødt 110 politikere op til torsdagens afstemning. Arkivfoto.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Kaasgaard

Som sædvanlig er der gang i lovmaskineriet, inden Folketinget går på juleferie. Torsdag blev der således vedtaget ændringer i tre energilove.

Lempelserne af PSO-afgiften, som blev forhandlet på plads i vækstpakken tidligere på året, er nu gennemført ved lov. Det er sket ved ændringer i blandt andet lov om elforsyning. Aftalen gav lempelser for erhvervslivet, ligesom den fjernede betaling af PSO for gas.

Herudover vedtog Folketinget en ændring af loven om offshoresikkerhed, som regulerer sikkerheden for boreplatforme på havet. Ændringerne skyldes et EU-direktiv, som skulle implementeres i dansk lov.

Der har været kritik af måden, den danske lov gennemfører direktivet, fra miljøretsprofessor Ellen Margrethe Basse. Da forslaget blev behandlet i salen tirsdag, gentog Steen Gade (SF) kritikken, som går på, at det ikke er hensigtsmæssigt at gøre Arbejdstilsynet til ansvarlig myndighed.

Steen Gade bebudede dog, at han agtede at stemme for forslaget for efterfølgende at tage debatten. Forslaget blev således enstemmigt vedtaget torsdag. Gade, der er formand for Klima- Energi- og Bygningsudvalget, bad senere samme dag om en redegørelse fra ministeren af fordelingen af myndighedernes kompetence, efter den nye lov er gennemført.

Endelig afstedkom et andet EU-direktiv ændringer i lov om CO2-kvoter. Det drejer sig om nogle specifikke forhold ved flyvninger til og fra lande uden for EU plus Norge Island og Lichtenstein. Her vil man som et forsøg ikke skulle overvåge CO2-kvoter i perioden 2013-2016.

Love på tegnebrættet
Tidligere på ugen kom regeringen med sit reviderede lovprogram, altså en liste over, hvad den forventer at lovgive om i foråret.

På energiområdet er der seks punkter på brættet, hvoraf et enkelt er nyt. Der kommer efter planen ændringer i fire eksisterende love og to helt nye love.

Førnævnte EU-direktiv om offshoresikkerhed kræver også ændringer i undergrundsloven, som er planlagt til januar. Elforsyningsloven står over for en ny ændring, som blandt andet skyldes, at engrosmodellen udskydes.

0:000:00