Udsættelse af engrosmodel bekymrer aktører

EL-MARKED: Det er problematisk og rammer forbrugerne på pengepungen, at engrosmodellen, der skal fremme konkurrencen på elmarkedet, udskydes til næste år, mener en lang række aktører. Men kritikken preller af på Energistyrelsen.
Det vil medføre et økonomisk tab for forbrugerne, at engrosmodellen udskydes i et år, mener flere aktører.
Det vil medføre et økonomisk tab for forbrugerne, at engrosmodellen udskydes i et år, mener flere aktører.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Det møder bred kritk fra aktørerne, at regeringen vil udskyde engrosmodellen med et år. Det fremgår af en lang række høringssvar til lovforslaget, som udskyder engrosmodellen til 1. oktober 2015.

Med engrosmodellen skal elforbrugernes eludgifter samles på en elregning, og modellen blev vedtaget af politikerne i juni 2012 for at fremme konkurrencen på elmarkedet og gøre det mere overskueligt at være elkunde. Oprindeligt var det planen, at engrosmodellen skulle træde i kraft i løbet af 2014. I december indstillede Energistyrelsen dog til, at det blev udskudt med et år.

Den beslutning møder nu hård kritik fra en lang række aktører, som i deres høringssvar på forskelligvis langer ud efter processen mod engrosmodellen.

Rammer forbrugerne
En af dem er Dansk Erhverv, der er kritisk over, at der skal gå endnu et år, før modellen iværksættes.

Fakta
Engrosmodellen

Folketinget besluttede i juni 2012 at fremme konkurrencen på det danske elmarked og gøre det mere overskueligt at være elkunde.
Fremover skal elkunder kun have én elregning - også selv om de har valgt en elhandler, der ikke er i samme koncern som det selskab, der driver det lokale elnet.
Det bliver elhandlerens ansvar at afregne bagud og betale til netselskab, Skat, Energinet.dk og elbørsen NordPool Spot. Tariffer, ydelser, abonnementer mv. bliver dermed en del af den samlede engrosydelse, som elhandleren fakturerer kunden.
Engrosmodellen bygger oven på DataHub, som fra marts 2013 begyndte at samle alle oplysninger om danskernes elforbrug et centralt og uafhængigt sted. DataHub skal gøre det lettere for elkunderne at skifte elhandler.


Kilde: Energinet.dk

"Men man anerkender, at der er tale om et komplekst område, men både regeringen selv og uafhængige forskere har dokumenteret, at der ligger et betydeligt besparelsespotentiale for forbrugerne i omegnen af 300-500 millioner kroner årligt i en engrosmodel, der kan føre til øget forbrugermobilitet og derigennem skærpet konkurrence," skriver markedsdirektør i Dansk Erhverv Søren Friis Larsen.

Samme toner lyder fra Forbrugerrådet Tænk, der kritiserer, at de fordele, man har stillet forbrugerne i udsigt, ikke kan høstes i endnu et år. Det vil nemlig medføre "et betydeligt tab for forbrugerne i form af manglende gevinster ved den effektive konkurrence, de efter lovforslaget ikke kompenseres for," skriver vicedirektør Vagn Jelsøe og cheføkonom Martin Salamon.

Der var, så vidt vi er oplyst, alene fem mindre selskaber, der ikke kunne erklære sig klar.

De Frie Elselskaber
Høringssvar

Nødvendig udskydelse?
Også De Frie Elselskaber mener, at udskydelsen rammer forbrugerne på pengepungen, og stiller sig samtidig uforstående over for nødvendigheden af, at modellen skal udsættes.

De Frie Elselskaber henviser til et spørgeskema fra Dansk Energi, som blev sendt til alle markedets elhandelsselskaber tilbage i juni 2013 under overskriften "Udskydelse af Engrosmodellen".

"Der var, så vidt vi er oplyst, alene fem mindre selskaber, der ikke kunne erklære sig klar," hedder det i høringssvaret.

0:000:00