Usikker fremtid for EU’s nye energiboss

EU-EKSAMEN: Den spanske kommissær Miguel Arias Cañete holdt stand under pres, da han onsdag aften blev heglet igennem af EU’s folkevalgte. Spørgsmålet er dog, om det er nok til at blødgøre særligt de europæiske socialdemokrater, der er stærkt i tvivl om, hvorvidt de vil støtte ham som EU’s nye klima- og energikommissær.

Miguel Arias Cañetes politiske fremtid som EU's næste klima- og energikommissær er langtfra afgjort.
Miguel Arias Cañetes politiske fremtid som EU's næste klima- og energikommissær er langtfra afgjort.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det var tydeligt fra allerførste minut af Miguel Arias Cañetes EU-eksamen i Europa-Parlamentet, at det ville blive en politisk sprængfarlig onsdag aften i Bruxelles.

Inden den konservative kandidat til posten som EU’s næste energi- og klimakommissær overhovedet selv havde sagt et ord under sin tre timer lange godkendelseshøring hos de folkevalgte, havde en politisk modstander krævet, at Parlamentets retsudvalg ser nærmere på den erklæring om økonomiske interesser, som han har leveret til dem.

Det sker, fordi han to gange i løbet af de sidste par dage har justeret på den, blandt andet efter salg af en række aktier i olieselskaber.

Masser af kritik
Dermed var ballet åbnet for en byge af spørgsmål om både og hans families interesser i den spanske olieindustri, om hvor grøn en profil han har haft som spansk miljøminister, og hvorvidt han har respekt for kvinder.

Fakta
Sådan foregår høringerne 
Skabelonen for kommissærkandidaternes EU-eksamen er, at høringerne varer i tre timer. De påbegyndes af formanden for det relevante udvalg i Parlamentet, som byder velkommen. Derefter får kandidaten ordet med lov til at tale i op til et kvarter. Herefter følger 45 spørgsmål fordelt blandt de politiske grupper i Parlamentet efter deres størrelse. Det vil sige, at de kristendemokratiske i EPP får 15 spørgsmål, socialdemokraterne i S&D får 10, de konservative i ECR får fem, det samme gør den Grønne gruppe, mens EU-skeptikerne i EFDD og den venstreorienterede GUE-gruppe får fire. Der er to spørgsmål til løsgængerne. Derefter får kandidaten fem minutter til afsluttende kommentarer, før formanden takker af. Efter høringerne skal de relevante udvalg komme med en skriftlig vurdering af kommissæren, som tilgår den såkaldte formandskonference, der består af lederne af de politiske grupper. Hvis det er nødvendigt, kan kommissærer kaldes tilbage til yderligere udspørgning, eller der kan foretages udskiftninger, hvis det tegner til, at enkelte kommissærer er så tilstrækkeligt i fedtefadet, at det sætter godkendelsen af den samlede Kommission over styr. Det er dog ikke muligt for Parlamentet direkte at kræve enkelte kommissærer fjernet. Parlamentet stemmer samlet om hele Kommissionen.

Tidslinje 
29.09-07.10 Høringer i Parlamentet. Se tidstabel.
09.10 Formændene for udvalgene i Parlamentet mødes for at diskutere evalueringerne. 
22.10 Foreløbig dato for afstemning om den samlede Kommission. 
01.11 Foreløbig dato for den nye Kommissions indtrædelse.  

Det sidste skyldes, at han i foråret kom til at fornærme halvdelen af jordens befolkning ved at pointere, at han havde svært ved at diskutere med kvinder, fordi han kom til at fremstå som chauvinistisk, hvis han brugte sin ”intellektuelle overlegenhed”.

Den erfarne politiker, der selv har siddet 13 år i Europa-Parlamentet, bøjede af på de farlige spørgsmål, men uden dog at kunne formilde kritikerne.

Vil ikke godkende
Det stod klart onsdag aften, at de europæiske socialdemokrater i Parlamentets næststørste gruppe, S&D, har store forbehold over for den spanske kommissær.

”Vi kan ikke sådan lige umiddelbart godkende ham,” siger Jeppe Kofod (S).

”Hans baggrund, hans politiske holdninger og økonomiske interesser er for farlig en cocktail i forhold til EU's klimapolitik. Der skal være en ambitiøs klimapolitik, og der er mange, der med rette har en stor skepsis over for ham,” siger Kofod, der mener, at Cañete som minimum skal sættes på en anden post i Kommissionen, hvis han ikke skal kasseres helt.

Heller ikke Parlamentets liberale gruppe vil uden videre stille sig bag kandidaten.

”Vi har et par opfølgende spørgsmål,” siger Morten Helveg Petersen (R).

Selv Bendt Bendtsen (K), der kommer fra samme konservative familie som Cañete, mener, at den spanske kommissær hænger i en tynd tråd.

”Der er ingen tvivl om, han er erfaren, men jeg tror, han får svært ved at komme igennem,” siger Bendtsen.

Nyt toner på kvotehandel
Når den spanske kommissærkandidat ikke havde travlt med at forsvare sin person, fik han også sat lidt kød på de prioriteter, han vil fokusere på, hvis han får støtte fra Parlamentet.

Han forsvarede sin grønne profil og sit engagement i EU’s klimakamp med, at han ”har arbejdet skulder ved skulder med Connie Hedegaard”, hvis job som klimakommissær han står til at skulle overtage. Samtidig understregede han, at han vil arbejde for mere indre marked og for, at EU bliver en reel energiunion, der er mindre afhængig af energi udefra.

Derudover annoncerede han, at han vil rykke en reform af EU’s omstridte CO2-kvotehandelssystem frem fra 2021 til 2017, og at han vil reformere systemet, så også de sektorer, som i dag står uden for kvotehandlen, bliver dækket.

Erhvervet ser gode takter
Fra Dansk Energi anerkender man, at Cañete har en svær opgave forude, når han skal forsøge at bære både sin klima- og energikasket på samme tid.

”Han kobler blandt andet klimapolitik med job og konkurrenceevne og har faktisk en mere ambitiøs plan for at sikre højere priser på CO2-kvoter end den nuværende kommission. Samtidig skal han dog imødekomme de medlemmer, der mener, at en ambitiøs klimapolitik vil skade industriens konkurrenceevne, så det er en vanskelig balanceakt, han er ude i,” siger Jørgen Skovmose Madsen, der er leder af Dansk Energis Bruxelles-kontor.

Derudover hæfter han sig ved, at den spanske kommissærkandidat lovede støtte til at udvikle havvindmøller i Nordsøen og forsøge at koble landene i regionen bedre sammen for at udnytte vinden bedre.

”Det er glimrende nyt, både for værdien af dansk elproduktion og for danske virksomheder som for eksempel DONG Energy, Siemens og Vestas, der har store interesser i udviklingen af netop dette marked. Hvis dette følges op med de rette politiske initiativer, vil det føre til både arbejdspladser og eksportkroner til Danmark,” siger Jørgen Skovmose Madsen.

Ikke afgjort endnu
Industriudvalget, der forestod høringen, har 24 timer til at melde ud, om de kan støtte kandidaten. Socialdemokraterne i S&D bad dog allerede onsdag aften om en udsættelse af afstemningen.

Og allerede der stod det klart, at det ikke kun er Cañetes præstation foran publikum, det handler om i det større politiske spil.

Vælger de europæiske socialdemokraterne at stemme imod den spanske kommissærkandidat, kan de forvente, at de konservative som straf går efter den franske kandidat til posten som EU’s næste økonomikommissær. Den socialdemokratiske Pierre Moscovici, der har været finansminister i præsident Francois Hollandes regering for et økonomisk skrantende Frankrig, skal høres torsdag. Og allerede nu er fløjlshandskerne lagt til side hos de konservative.

”Det er et politisk spil. Ryger Cañete, så risikerer den franske finansminister også at ryge. Sådan er det,” siger Bendt Bendtsen fra de Konservative.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00