Debat

V: Danmark skal være til inspiration for hele verden

DEBAT: Grøn omstilling måles ikke i kroner og øre, skriver Thomas Danielsen (V), der mener, at den danske tilgang om at bruge midlerne til så meget grøn omstilling som muligt skal være til inspiration for hele verden.

Foto: colourbox
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Danielsen (V)
Energi- og klimaordfører

Alle EU's medlemslande har givet grønt lys til en ratificering af Paris-aftalen. En aftale, der vil få stor betydning for den grønne omstilling og Danmarks grønne eksport.

Vi skal udnytte, at hele verden i højere grad skal til at gå i Danmarks grønne retning. En retning, som kan give Danmark stor profit, da det forventes at koste verden 90.000 milliarder kroner at leve op til Paris-aftalen.

I hele verden vil man bestræbe sig på at få så meget grøn omstilling for pengene som muligt. Derfor skal vi i Danmark have gode eksportvarer på hylderne. Vi skal sælge fortællingen om en rentabel grøn omstilling og fremvise de gode eksempler.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Med det in mente er det bemærkelsesværdigt, hvor mange danske partier, der forsat tror, at grønne ambitioner skal måles ved, hvor mange penge man kan komme afsted med at bruge på det. 

Til inspiration for verden
Det kaldes tossegrønne projekter. Altså projekter, som du aldrig vil kunne fremvise som det gode eksempel. For eksempel når man stædigt vil insistere på, at staten skal opsætte 350 MW kystvind til overpris med den konsekvens til følge, at andre mølleejere må nedtage deres møller, fordi staten presser elprisen så langt i bund, at den grønne omstilling ikke er rentabel og sammenhængende mere.

Det vil være til inspiration for hele verden, og det er det, vi ønsker, at Danmark skal være: til inspiration for hele verden.

Thomas Danielsen, energi- og klimaordfører i Venstre

Det siger sig selv, at det er dårlig grøn omstilling for pengene.

Derfor foreslår regeringen med sin 2025-plan at bruge midlerne til så meget grøn omstilling for pengene som muligt. Det skal for eksempel være meget mere attraktivt at bruge el til tranport, opvarmning med videre.

Det vil være til inspiration for hele verden, og det er det, vi ønsker, at Danmark skal være: til inspiration for hele verden.

Men skal vi være det, er det vigtigt, at Folketinget ændrer kurs og måler grøn succes på, hvor meget grøn omstilling vi kan sikre for pengene. I stedet for at have et succeskriterie, der hedder, at vi skal bruge så mange penge som muligt.

Vi vil vise de gode eksempler til hele verden, og regeringen prioriterer derfor også millioner til en ambitiøs eksportstrategi, der skal sikre, at danske virksomheder får en bid af de 90.000 milliarder kroner.

Regeringen har fremlagt de mest ambitiøse planer for den grønne omstilling, der er set i nyere tid. Jeg håber, at flere af Folketingets partier vil følge trop og udfordre deres egne stereotype forestillinger om, at grøn omstilling måles i kroner og øre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00