V lægger pres på ministeren i sag om landvindmøller

VINDMØLLER: Det rammer skævt, når driftsomkostninger til landvindmøller giver en højere elregning i områder med mange møller. Det mener Venstre, der kræver handling fra ministeren.

Thomas Danielsen (V) mener, at ministeren har været for længe om at gøre noget ved fordeling af betalingen for driften af landvindmøller.
Thomas Danielsen (V) mener, at ministeren har været for længe om at gøre noget ved fordeling af betalingen for driften af landvindmøller.Foto: Venstre
Kasper Kaasgaard

Venstre vil have klima- og energiministeren på banen med et lovforslag, der skal sikre en mere fair fordeling af regningen for satsningen på strøm fra landvindmøller.

Fakta
Sagen kort:
Når det blæser meget, producerer landvindmøller i blandt andet Vestjylland mere strøm, end der er brug for lokalt. Derfor er der lavet såkaldte opsamlingsnet, som leder denne strøm videre til andre områder af landet.

Etableringen af disse opsamlingsnet står elforsyningsselskaberne for, men de får dækket udgifterne med PSO-midler. Selskaberne skal selv betale drift og vedligeholdelse af nettene. Denne regning ender i sidste ende hos forbrugerne.

I januar 2014 var sagen fremme i flere regionale medier. En måned senere skrev klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i et brev til forligskredsen om energiforliget, at hvis der var politisk opbakning, var han klar til at ændre reglerne.

29. juli 2014 stillede Thomas Danielsen ministeren to udvalgsspørgsmål, hvori han spørger til udviklingen i sagen. Der forventes svar på disse i løbet af denne uge.

Det skyldes, at udgifterne til drift og vedligeholdelse af de ledningsnet, der leder overskudsstrøm produceret af vindmøller væk fra området, i dag ligger hos det lokale elselskab. Det bliver fra flere sider kaldt uretfærdigt og skævt.

”Der er ikke nogen, der kan finde nogen gode argumenter for, at hvis du bor i en landsdel, hvor der er mange møller, skal du betale mere end ellers. Derfor bør vedligeholdelsen af dette elnet være en opgave, som vi betaler kollektivt – ikke dem, der tilfældigvis bor i denne landsdel,” siger Thomas Danielsen (V), næstformand for Klima- og Energiudvalget og desuden valgt i vindmøllestærke Vestjyllands Storkreds.

Lang proces

Hos Dansk Energi er man ligeledes optaget af problematikken.

”Lige nu er det en reel udgift for de elkunder, der bor lige præcis i de områder. Og det er jo typisk befolkningsfattige områder. Det vil sige. at det vejer tungere for dem, der bor der. Det er en national satsning, så udgifterne skal også bæres på nationalt niveau,” siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Allerede i januar i år var der bred politisk enighed i Klima- og Energiudvalget om, at der skal ses nærmere på, hvordan man kan udjævne skævheden. Og i februar erklærede Rasmus Helveg Petersen (R) sig, i et brev til forligskredsen om energiforliget, villig til at imødekomme et løsningsforslag fra Dansk Energi.

Processen har nu varet så længe, at det har fået Thomas Danielsen til at blive nervøs.

”Man kan frygte, at ministeren er kommet på andre tanker. Derfor har jeg også lige presset lidt på igen. Jeg håber selvfølgelig ikke, at det, at det har taget så lang tid, er et udtryk for, at man synes, det er svært at fordele den via PSO'en,” siger han.

0:000:00